Zašto pucaju plodovi rajčice i kako to spriječiti?

Plodovi rajčice mogu pucati iz nekoliko razloga, a najčešće su u pitanju nepravilnosti u zalijevanju i rastu biljke.

Evo nekoliko mogućih razloga zašto plodovi rajčice pucaju:

1. Nagle promjene u zalijevanju: Ako rajčicama nedostaje vode, a zatim ih naglo zalijete, plodovi brzo apsorbiraju više vode i to može uzrokovati prskanje njihove vanjske kože. Kako bi se izbjegle ove promjene, redovito zalijevajte rajčice kako bi tlo ostalo konzistentno vlažno.
2. Previše gnojiva: Prekomjerna količina dušika u gnojivu može potaknuti brz rast biljke i plodova, što rezultira tankom i osjetljivom kožom plodova koja lako pukne. Umjereno koristite gnojivo s pravilnim omjerima hranjivih tvari.
3. Brz rast plodova: Ako rajčice brzo rastu, njihova koža može puknuti kako bi se prilagodila brzom rastu unutar ploda. To se često događa kada biljka primi veliku količinu vode i hranjivih tvari.
4. Debljina kože ploda: Neke sorte rajčica imaju tanju kožu koja je sklonija pucanju. Ako uzgajate takve sorte, posebno pazite na pravilno zalijevanje i gnojenje.
5. Visoka temperatura: Ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati isušivanje kože ploda i pucanje. Osigurajte dobar omotač od malča oko korijenja kako bi se zadržala vlažnost tla i zaštitilo korijenje od vrućine.
6. Genetski faktori: Neki varijeteti rajčica su genetski skloni pucanju plodova, bez obzira na uvjete uzgoja.

Kako biste smanjili šanse da plodovi rajčice pucaju, obratite pažnju na pravilno zalijevanje, redovitu gnojidbu, pravilnu zaštitu od vrućine i odabir sorti koje su manje sklone pucanju.