SADNJA MAĆUHICA: Kada i kako ih posaditi da bi dobro napredovale i obilno cvale?

SADNJA MAĆUHICA: Kada i kako ih posaditi da bi dobro napredovale i obilno cvale?

Maćuhice (Viola tricolor) su biljke koje se obično sade u rano proljeće ili jesen, ali ovisno o klimatskim uvjetima i regiji u kojoj se nalazite, vrijeme sadnje može varirati.

Kada je najbolje posaditi maćuhice?

Rano proljeće: Ako živite u području s blagim zimama i umjerenim proljećima, možete saditi maćuhice u rano proljeće, obično u ožujku ili travnju. Bitno je da prođe opasnost od teških mrazeva prije nego što ih posadite.

Kasna jesen: Ako preferirate jesensku sadnju ili ako vaša regija ima vruće ljeta, možete posaditi maćuhice u kasnu jesen, obično u listopadu ili studenom. To im omogućuje da se dobro ukorijene prije zime i brže krenu u rast u proljeće.

Kako posaditi maćuhice?

Važno je uzeti u obzir klimatske uvjete vašeg područja. Ako imate ekstremno hladne zime ili vrlo vruća ljeta, možda ćete trebati prilagoditi vrijeme sadnje kako bi maćuhice imale najbolje šanse za uspjeh.

Prije sadnje, uvijek je dobro pripremiti tlo, ukloniti korov i dodati kompost ili druga organska gnojiva kako bi se osiguralo da maćuhice imaju dobar početak.

Vodite računa o tome da maćuhice vole sunčana ili djelomično zasjenjena mjestima. Odaberite odgovarajuće mjesto za sadnju kako bi biljke dobile optimalnu količinu svjetla. Idealno bi bilo kada bi položaj bio takav da su maćuhice prije podne na suncu, a poslije podne u sjeni.

Također, pazite da ih redovito zalijevate dok se ne ukorijene i krenu u rast.

Uzgoj maćuhica u posudi

Maćuhice možete uzgajati u posudi za cvijeće što je sjajan način da ih imate na terasi, balkonu ili čak unutar kuće.

Uzgoj maćuhica u posudi

Odaberite posudu koja je dovoljno velika da pruži dovoljno prostora korijenju maćuhica i omogući drenažu viška vode. Posuda bi trebala imati rupe na dnu kako bi se osiguralo dobro odvodnjavanje.

Također, možete odabrati veću posudu u koju ćete posaditi više biljaka i tako kreirati kombinaciju boja po svojoj želji.

U posudu promjera 25 do 30 cm posadite 3 do 4 maćuhice, dok u onu promjera 15 do 20 cm možete posaditi jedu do dvije. Aklo želite pravi mini cvjetnjak, uzmite posudu veličine 35 do 45 cm u kojoj će biti mjesta za pet ili šest maćuhica.

Za sadnju koristite zemlju za cvijeće koja je propusna i bogato humusom. Možete koristiti univerzalno cvjetno tlo ili mješavinu treseta, pijeska i komposta. Također, možete dodati malo perlita kako biste poboljšali drenažu.

Nakon sadnje, dobro maćuhice dobro zalijte.

Kako njegovati maćuhice?

Maćuhice zalijevajte umjereno, ali redovito. Pazite da ne dopustite da se tlo potpuno osuši između zalijevanja.

Redovito uklanjajte uvenule cvjetove kako bi potaknuli novi rast cvjetova.

Možete koristiti tekuće gnojivo za cvjetnice jednom mjesečno tijekom rasta, ali nemojte prekomjerno gnojiti jer to može rezultirati prekomjernim rastom lišća na štetu cvjetanja.

Redovito pregledavajte biljke kako biste uočili eventualne znakove štetočina poput lisnih uši ili puževa.

Kako kombinirati maćuhice s drugim cvijećem?

Kombinirajući maćuhice s drugim cvjetnicama koje cvatu u isto vrijeme, kako bi se stvorila šarena i atraktivna cvjetna kompozicija.

Kako kombinirati maćuhice s drugim cvijećem
Kako kombinirati maćuhice s drugim cvijećem

Na raj način možete stvoriti šarmantan i živopisan proljetni vrt.

Bitno je uzeti u obzir potrebe svake biljke u smislu sunčeve svjetlosti, vode i tla kako bi se osiguralo da se sve biljke dobro razvijaju.

Ovo su neke do mogućih kombinacija:

Narcisi: Narcisi su rane proljetne cvjetnice koje lijepo nadopunjuju boje maćuhica. Njihova visina također može dodati raznolikost vašem cvjetnom aranžmanu.

Perunike: Perunike dolaze u različitim bojama i visinama te se lijepo slažu s maćuhicama. Kombinacija nježnih latica perunika s sitnim cvjetovima maćuhica stvara izuzetno privlačan izgled.

Proljetne lukovičaste bilje: Tulipani i zumbuli također su odličan izbor za kombinaciju s maćuhicama. Njihovi intenzivni bojevi stvaraju lijep kontrast s nježnim cvjetovima maćuhica.

Jaglac: Još jedno popularno proljetno cvijeće koje se često kombinira s maćuhicama. Njihove svijetle boje i raznolike varijacije čine ih sjajnim dodatkom u cvjetnom vrtu.

Tratinčica: Obe biljke imaju niski rast, što znači da se lijepo slažu zajedno i neće se natjecati za svjetlost ili prostor. Njihova niska visina čini ih idealnim za rubove cvjetnjaka ili obrube staza. Ova kombinacija stvorit će živopisan proljetni vrt, a cvjetovi maćuhica i tratinčica privlače korisne kukce poput pčela i leptira, što može doprinijeti biološkoj raznolikosti vašeg vrta.

Profesionalni trik

Za kraj jedan provjeren trik uz koji će vaše biljke obilnije cvasti: prvih nekoliko tjedana nakon sadnje otkidajte sve cvjetove koji se pojave. Time ćete preusmjeriti energiju u rast korijena i jačanje biljke u cjelini, što će kasnije rezultirati znatno većim brojem cvjetova!