GREŠKE KOJE VAS MOGU SKUPO KOŠTATI: Ako sami perete auto, ovih 5 stvari nikad nemojte raditi!

GREŠKE KOJE VAS MOGU SKUPO KOŠTATI: Ako sami perete auto, ovih 5 stvari nikad nemojte raditi!

Nestručnim pranjem automobila može se napraviti velika šteta. Da se to ne bi i vama dogodilo, pročitajte koje su najčešće greške, koje su njihove posljedice i kako ih izbjeći:

1. PRANJE KORIŠTENOM SPUŽVOM

Prilikom pranja automobila uobičajeno je da se koristi obična spužva, ali samo za jedno pranje.
Problem: Pri korištenju već upotrijebljene spužve u kojoj se nalaze čestice nagomilanih nečistoća od prošlog pranja, lako se može dogoditi da ribanjem izgrebete lak. Isto to dogodit će se ako auto perete spužvom za posuđe.
Rešenje: Uvijek koristite novu spužvu (najjeftiniju) jer iz stare nikada nećete uspjeti isprati sve čestice pijeska i drugih nečistoća. Umjesto spužve može poslužiti i meka krpa.

2. ANTIEFEKT VOSKIRANJA

Ovi tretmani zahtijevaju iskustvo i znanje, jer se greške začas naprave. Zato, ako nikada niste voskirali, raspitajte se kod prijatelja ili poznanika koji imaju iskustva da vam pokažu i pomognu.
Problem: Lak se može oštetiti ako polirate ili voskirate prljave površine, ili ako je automobil na direktnom suncu. Ovaj proces traje i po nekoliko sati, pa računajte na to!
Rješenje: Poliranje i voskiranje obavlja se isključivo na čistom vozilu, u hladu, i to parcijalno kako bi se izbjeglo sušenje ovih pasti na vozilu. Uvijek voskirajte prema uputama jer se sve paste i voskovi ne koriste na isti način.

3. OSTAVLJANJE MRLJA NA LIMARIJI

Ako ne želite trajne ožiljke na limariji od ptica ili insekata, morate reagirati odmah!
Problem: Kada se ne uklone na vrijeme, ptičji izmet i insekti oštećuju lak. U najboljem slučaju ostat će svijetle mrlje na laku, dok se u težim slučajevima (kada predugo stoje) lak može posve skinuti.
Rešenje: Čim ugledate neku od spomenutih mrlja, odmah je uklonite krpom, vlažnom ili običnom maramicom. Kasnije, osim što ćete se namučiti pri skidanju, morat ćete pribjeći skupim kemijskim sredstvima za čišćenje ovih mrlja.

4. PRANJE MOTORA KOMPRESOROM

Sve više vozača koristi kompresor (voda pod tlakom) za pranje vozila, bilo da je riječ o pranju na benzinskoj postaji ili u auto-praonici.
Problem: Pri pranju motorskog prostora kompresorom, voda može oštetiti električne instalacije i kompjuter. Također, prilikom pranja cijelog vozila, ne usmjeravajte kompresor direktno u rešetku hladnjaka, već perite postrance.
Rešenje: Ako već morate, motor perite u auto-servisu (bez kompresora) ili nabavite poseban antikorozovni sprej za čišćenje motora. Prije pranja motora uvijek zaštitite električne instalacije i sklopove nekim nepromočivim materijalom, a prašinu i lišće usisajte.

5. SANIRANJE OGREBOTINA

Koliko samo izgrebanih automobila viđamo po ulicama… Na ove, naizgled male i beznačajne ogrebotine, s vremenom postanu veliki problem, pogotovo ako ogreban auto uđe u zimu.
Problem: Ogrebali ste malo branik i odlučili to da ostavite da prezimi. Na proljeće ćete ustanoviti da se problem raširio, čak se može dogoditi da je na oštećenom mjestu već počeo proces korozije.
Rešenje: Ogrebotine i oštećenja laka morate sanirati prije nego što nastupi hladno vrijeme. U suprotnom, vlaga i industrijska sol utjecat će na širenje problema. Za sitnije ogrebotine nabavite polir pastu i polirajte, dok one veće sanirajte kod majstora.