OVIH 6 STVARI MOGU VAM SPASITI ŽIVOT U VOŽNJI: Imajte ih na umu…

Statistike pokazuju da je danas najvjerojatniji način da izgubite život vožnja automobila ili da vas dok pješačite udari automobil.

Unatoč napretku tehnologije na području sigurnosti, ljudski faktor još uvijek prevladava u upravljanju vozilom pa su greške neizbježne. Oprez za volanom uvjet je svih uvjeta za sigurnu vožnju, no potrebno je učiniti više od toga kako biste zaštitili sebe i druge sudionike u prometu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

1. Mrtvi kut
Jedna od najvećih noćnih mora je tzv “mrtvi kut”. Prostor je to koji je nevidljiv kroz bočne retrovizore i često se navodi kao uzrok prometnih nesreća.
Novi modeli opremljeni su modernim sustavima koji upozoravaju vozača da se u vašem “mrtvom kutu” nalazi drugo vozilo. Kako malo vozila ima ove sustave, potrebno je koristiti samo klasične retrovizore, odnosno pravilno ih namjestiti. Važno je da su postavljeni tako da ne vidite dijelove vlastitog automobila jer se time izbjegava preklapanje slike koju vidite na retrovizoru. Na taj način ćete vidjeti vozilo koje dolazi sa strane na barem jednom od ova dva retrovizora.

2. Prometni znakovi
Sve češće se mogu čuti izgovori da je netko izgubio situaciju na cesti iz vida zbog prometnih znakova koji su mu odvratili pažnju. Stoga je potrebno više pažnje posvetiti samom prometu.
Često na raskrižjima ima puno prometnih znakova, ali i trepćućih žutih svjetala, zbog čega većina vozača usporava kako bi sigurno prošla kroz raskrižje.
Nažalost, ima i onih koji se toliko usredotoče na znakove da uopće ne obraćaju pažnju na druga vozila. Stoga oprez uvijek mora biti prisutan bez obzira na prednost prolaza.

3. Glazba
Tijekom vožnje važno je ostati usredotočen na promet. Glazba je naš čest suputnik u vožnji. Istraživanja pokazuju da glasnoća i vrsta glazbe utječu na kvalitetu vožnje. Testovi su pokazali da vozači koji slušaju glazbu izvana djeluju smireno, no u stvarnosti je sasvim drugačije.
Djeluju smireno zbog glazbe koju slušaju, ali u prometu nisu dovoljno usredotočeni na cestu ispred sebe. Istovremeno, vozači koji slušaju glazbu s puno ritma (elektronička glazba) imaju veću šansu da počine teži prometni prekršaj od onih kojima je radio isključen.

4. Svjetla
Upaljena svjetla su kod nas obavezna u zimsko doba i, prema riječima stručnjaka, ovo je pravi način da izbjegnete nesreću jer vas drugi vozači mogu primijetiti na vrijeme. Primjerice, manja je vjerojatnost da će drugi vozač krenuti u rizično pretjecanje ako u daljini vidi svjetla vašeg vozila. Pritom će umorni vozači prije primijetiti vozilo s upaljenim svjetlima nego vozilo s ugašenim svjetlima. Svjetla su posebno važna za motocikliste i bicikliste kojima ponašanje u prometu može spasiti život.

5. Ručna kočnica
Provjerite je li vaša ručna kočnica u dobrom stanju. Predstavlja alternativni način kočenja i vrlo je važno da ga koristite često, odnosno tijekom parkiranja kako mu sajla ne bi korodirala, što se događa kada se rijetko koristi.

6. Puknuće gume
Jedna od najvećih opasnosti je da vam guma eksplodira pri velikim brzinama. Instinktivno bi većina vozača u tom slučaju stisnula kočnicu, ali to može dovesti do tragičnih posljedica. Ako kočite s puknutom gumom, lako se može dogoditi da izgubite kontrolu nad vozilom. Često dolazi do prevrtanja. Iako zvuči paradoksalno, u tim trenucima potrebno je dodati gas (ali samo nakratko) kako bi se zadržala kontrola nad vozilom i osigurao smjer kretanja. Nakon toga smanjite brzinu i sigurno se zaustavite uz rub ceste.