Hortenzije su prekrasni cvjetni grmovi, no ponekad ne cvatu raskošno, ovo je najčešći razlog

Hortenzije su prekrasni cvjetni grmovi, no ponekad ne cvatu raskošno, ovo je najčešći razlog

Hortenzija daju obilje prekrasnih cvjetova koji su pravi ukras svakog vrta, ali i dnevnog boravka, budući da su svjetovi prikladni za rezanje i držanje u vazama.

Stoga je razumljivo da je mnogi vole uzgajati, no u pojedinim slučajevima trud vrtlara ne daje očekivane rezultate. Događa se da hortenzije ne cvjetaju onako kako biste željeli ili pak uopće ne cvjetaju.

Razlog može biti vrlo jednostavan – prenatrpanost, odnosno prenapučenost hortenzija na jednom mjestu, piše tportal.

Prenapučenost se odnosi na situaciju kada biljke rastu preblizu jedna drugoj. Možda je takav razmak izgledao savršen dok su biljke bile male, ali to se može promijeniti.

Hortenzije su relativno veliki grmovi koji rastu između 120 i 360 centimetara u visinu i širinu, pa im treba mjesta. A biljci je nužno dati sve što joj je potrebno da bude sretna, uključujući prostor.

Ona će na to uzvratiti hrpom ružičastog, plavog ili bijelog cvijeća koje će ispuniti i vaš vrt i vazu.

Prenapučenost je pogreška koju svatko može napraviti prilikom sadnje hortenzija. To se događa kada ne vodimo računa o razmaku koji biljke trebaju nakon što dosegnu svoju punu veličinu. Prenapučenost uzrokuje da se natječu za vodu i hranjive tvari, a upravo to može spriječiti njihovo cvjetanje.

Stoga ih je potrebno presaditi tako da između njih bude veća udaljenost. A to je pak najbolje činiti dok je biljka u stanju mirovanja, u kasnu jesen, nakon što izgubi lišće, ili u rano proljeće.

No, prenapučenost ne uzrokuje samo prestanak cvatnje hortenzija, već može potaknuti i gljivične bolesti. Naime, kada su biljke preblizu jedna drugoj, zrak ne može dobro cirkulirati, zbog čega su lišće i cvjetovi mokri cijelo vrijeme, što je savršeno okruženje za razvoj pepelnice i pjegavosti lišća. A upravo te bolesti mogu uzrokovati da biljka proizvodi manje cvjetova.

ŽELITE UZGOJITI HORTENZIJU NA BALKONU?! Držite se ova tri savjeta i uspjet ćete!