Kako zaštititi ruže od pepelnice? U kuhinji imate sastojak koji može spasiti vaše biljke!

Pepelnica (Sphaerotheca pannosa) je gljivična bolest koja može napasti ruže i uzrokovati bijele ili sive praškaste mrlje na listovima, izbojcima i cvjetovima.

Da bi svoje ruže zaštitili od ove bolesti, dobro bi bilo poduzeti sljedeće mjere:

1. Izbor sorti ruža otpornih na pepelnicu: Prilikom sadnje ruža, pokušajte odabrati sorte koje su manje podložne pepelnici. Razgovarajte s lokalnim vrtlarima ili stručnjacima za savjete o najboljim sortama za vaše područje.

2. Pravilna sadnja i održavanje: Pravilno posadite ruže na mjestu gdje će dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti i dobru cirkulaciju zraka. Održavajte razmak između biljaka kako biste osigurali dobru ventilaciju.

3. Redovito zalijevanje: Ruže trebaju redovito zalijevanje kako bi ostale zdrave i otporne na bolesti. Zalijevajte ih temeljito ujutro kako bi se listovi dobro osušili tijekom dana.

4. Uklanjanje zaraženih dijelova biljke: Ako primijetite znakove pepelnice, odmah uklonite zaražene dijelove biljke, uključujući zaražene listove i izbojke. Ovo će spriječiti širenje bolesti.

5. Primjena fungicida: Fungicidi su kemijski proizvodi koji se mogu koristiti za suzbijanje pepelnice. Pratite upute na etiketi proizvoda i primijenite ih prema preporučenom rasporedu. Važno je započeti primjenu fungicida čim primijetite prve znakove bolesti.

6. Prirodni lijekovi: Postoje i prirodni načini za suzbijanje pepelnice. Na primjer, možete koristiti mješavinu sode bikarbone (1 žlica) i nekoliko kapi tekućeg sapuna u litri vode. Ova mješavina se raspršuje na biljku.

7. Održavanje higijene vrta: Održavajte vrt čistim i uklanjajte opalo lišće i biljni otpad koji može služiti kao izvor infekcije.

Slijedeći ove korake, možete smanjiti rizik od infekcije pepelnicom i očuvati zdravlje svojih ruža. Važno je pratiti svoje biljke redovito kako biste brzo reagirali na bilo kakve znakove bolesti i poduzeli odgovarajuće mjere.