UZGOJITE OVU BILJKU: Čitavo ljeto će vas štititi od komaraca, muha, osa…

Foto: Westhimal / Dreamstime.com

U borbi protiv komaraca nije se nužno osloniti na kemikalije, mogu nam pomoći i biljke koje ih tjeraju svojim mirisom. Jedna od njih je mirišljavu pelargonija perfume koju možemo uzgojiti u svojim vrtovima, na balkonima ili terasama.

Mirišljava pelargonija perfume, koja je pravi prirodni repelent i drži komarce, ali i muhe i ose na sigurnoj udaljenosti.

Zato umjesto da se štitite štetnim kemikalijama i umjetnim pripravcima, posadite mirišljavu pelargoniju perfume – jer insekti najviše mrze upravo ulja eukaliptusa i citronele (dobiveni iz limunske trave).

Pelargonija perfume, poznata i kao pelargonium citrosum ili limunska pelargonija je genetički hibrid geranijuma s posebnom karakteristikom da tjera komarce. Lako se uzgaja, a ima atraktivno nazubljene listove i intenzivan slatkast limunski miris. Biljku je stvorio nizozemski botaničar koji je u mirisni afrički geranijum ‘usadio’ osobine kineske limunske trave .

Odlikuje se lijepim limunastim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama.

Ova vrsta pelargonije ima šarene cvjetove bordo-bijele ili ljubičaste boje, a idealna je za balkonske posude.

Možete ju postaviti na okvir prozora ili posaditi na balkonu ili u vrtu, a još se bolji zaštitni učinak postiže ako miris komarcima mrske biljke imate na sebi. Zato izmrvite biljke, utrljajte ih u kožu i provjerite rezultat.

Mirišljava pelargonija perfume ima mekan do polu drvenast grm, s vrlo raznolikim oblikom lišća, i uspravan malen grm s puno stabljika visok do 90 cm, sa svijetlozelenim, jako nazubljenim lišćem, objavio je portal Pijanitvor.com.

Inače i na najmanji dodir ispušta intenzivan miris, pa je zalijevanje ove biljke prava mirisna svečanost.