ZNANSTVENO DOKAZANO: Ova vrsta prehrane je tajna dugog i zdravog života

ZNANSTVENO DOKAZANO: Ova vrsta prehrane je tajna dugog i zdravog života

Mediteranska prehrana ima brojne zdravstvene prednosti, a novo istraživanje potvrdilo je da u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću može smanjiti tjelesnu masnoću i spriječiti gubitak mišića kod starijih osoba.

Prema novoj studiji, kod sudionika koji su slijedili mediteransku prehranu i povećali svoju aerobnu tjelesnu aktivnost uočeno je znatno poboljšanje u sastavu tijela, piše portal Ordinacija.hr.

U studiji je sudjelovao 1521 muškarac i žena u dobi između 55 i 75 godina bez povijesti kardiovaskularnih događaja. Sudionici su bili pretili ili na dobrom putu prema tome, a bili su podijeljeni u dvije grupe.

Oni koji su bili stavljeni u skupinu mediteranske prehrane slijedili su program prehrane i ponašanja koji je uključivao smanjenje unosa kalorija za 30 posto i ograničavanje konzumacije namirnica poput prerađenog mesa, vrhnja, maslaca, margarina, dodanog šećera, keksa, kruha i rafinirane žitarice.

Ista skupina također je stalno povećavala svoju aerobnu tjelesnu aktivnost, da bi na kraju došli do 45-minutne šetnje. Također su trebali izvoditi vježbe koje su poboljšale njihovu fleksibilnost, snagu i ravnotežu.

Druga skupina dobila je općenite savjete o primjeni mediteranske prehrane bez posebnih zahtjeva za tjelesnom aktivnošću.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su slijedili nižekaloričnu mediteransku dijetu uz tjelovježbu imali značajno smanjenje ukupne tjelesne masne mase, kao i povećanje ukupne nemasne mase. Druga skupina imala je zanemarive promjene.

Velika količina tjelesne masti može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući povećani rizik od smrti od svih uzroka, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i koronarne bolesti srca.

Masnoća koja se skladišti oko središnjeg dijela tijela, poznata i kao visceralna masnoća, snažno je povezana s kardiometaboličkim rizikom.

Kada osoba stari, sastav njenog tijela često se mijenja. To može značiti povećanje tjelesne masti i smanjenje nemasne mase i gustoće kostiju.