ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Čaša soka od naranče dnevno smanjuje rizik od demencije

Svakodnevno konzumiranje soka od naranče može smanjiti rizik od demencije za 50 posto pokazalo je istraživanje znanstvenika u Bostonu.

Istraživači su pratili 28.000 muškaraca dvije decenije kako bi utvrdili kako konzumiranje voća i povrća utječe na snagu njihovog mozga, piša Daily Mail.

Utvrdili su da su muškarci koji su svaki dan pili malu čašu soka od naranče imali 47 posto manje šansi za razvoj problema sa pamćenjem, praćenjem uputa ili snalaženjem u poznatim područjima.

Trenutni i povremeni gubici pamćenja, problemi u razumijevanju i epizode konfuzije mogu biti rani pokazatelji pada aktivnosti mozga, što na kraju vodi demenciji.

Prema nekim procjenama, 46,8 milijuna ljudi širom svijeta ima demenciju.

Ovo istraživanje ponovo je ukazalo na važnost zdrave prehrane u cilju sprječavanja degeneracije mozga koja dolazi s godinama.

“Voće i povrće bogato je vitaminima i hranjivim tvarima, uključujući antioksidanse, koji mogu zaštititi mozak”, rekla je dr. Hannah Gardener, neurologinja sa Sveučilišta u Miamiju.

Na ovaj način mozak se može zaštititi od nagomilavanja neželjenih molekula i zadržava se zdrav dotok krvi u mozak.

Također, aerobne vježbe, kao što su hodanje i trčanje, mogu zaustaviti demenciju sprječavanjem degenracije ili smanjenja mozga.