Što se događa u našem tijelu nakon konzumacije češnjaka?

Što se događa u našem tijelu nakon konzumacije češnjaka?

Budući da je češnjak za mnoge ljude prva obrana od virusa, a također je poznato da dobro djeluje na srce, pa se preporučuje tjedno pojesti najmanje šest režnjeva češnjaka.

Evo što se događa u organizmu nakon konzumacije češnjaka.

Tijekom prvog sata: Češnjak se probavlja u želucu i postaje idealna hrana za tijelo.

Četiri sata nakon jela: Pomaže u borbi protiv postojećih bakterija i virusa.

Šest sati nakon jela: Aktivira se proces sagorijevanja pohranjenih masti u tijelu.

Nakon sedam sati: Češnjak djeluje antibakterijski na krvotok.

Češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu i nalazi se u gotovo svakoj kuhinji. No, nije samo izvrstan dodatak jelima, već i vrlo zdrava namirnica.

Češnjak rado koristimo kada smo prehlađeni jer pomaže u borbi protiv kašlja i jača imunološki sustav. Sadrži mnoge aktivne kemijske spojeve i antioksidanse koji osiguravaju zdravlje cijelog organizma, zbog čega se često naziva prirodnim “antibiotikom”.

Češnjak je izuzetno hranjiv, pozitivno djeluje na razinu šećera u krvi, smanjuje sintezu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, djeluje protuupalno i brine za zdravlje probavnog trakta.

Posebno velika ljekovita svojstva krije se u češnjaku zbog snažnog spoja alicina koji inače štiti biljku od bakterija i gljivica. Kako biste maksimalno iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, konzumirajte ga redovito i pripremajte na sljedeći način:

Češnjak je najbolje jesti sirov i to najmanje tri češnja dnevno, ako ste prehlađeni;

Prije jela zdrobite ga kako biste potaknuli enzimsku reakciju koja proizvodi alicin, sastojak koji češnjak čini tako zdravim;

Ako zagrijavate češnjak, to bi trebalo biti gotovo vrlo brzo.

Mnogi ljudi izbjegavaju češnjak zbog njegovog mirisa. No, upravo taj ‘mirisni’ sastojak češnjaku daje ljekovita svojstva. Ako vas brine loš zadah, možete ga riješiti žvakanjem lišća peršina ili zrna kave, piše Aktivni.si.