Pet razloga zbog kojih povremeno treba popiti čašu vode sa žlicom sode bikarbone

Pet razloga zbog kojih povremeno treba popiti čašu vode sa žlicom sode bikarbone

Soda bikarbona potencijalno može ponuditi nekoliko dobrobiti za jačanje zdravlja kada se razrijedi s vodom, tvrdi Britt Brandon, certificirani stručnjak za fitness prehranu.

Doista, soda bikarbona koja je predugo stajala u stražnjem dijelu vašeg hladnjaka sadrži mineral natrijev bikarbonat, koji se povezuje s olakšavanjem probave, pa čak i jačanjem kardiovaskularnog zdravlja. Ali, postoje neka važna upozorenja koja treba imati na umu u vezi s ispijanjem sode bikarbone, posebno kada je u pitanju vaš želudac, piše televizija N1.

Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka sa sjedištem u Charlestonu, ponavlja da je sigurno piti sodu bikarbonu, ali naglašava da može predstavljati određene rizike ako se konzumira prekomjerno.

Pet razloga zbog kojih je dobro popiti žlicu sode bikarbone otopljenu u čaši vode:

1. Za poboljšanje vašeg probavnog sustava

Problemi s probavom su stvari koje vam mogu pokvariti dan (osobito ako ste nervozni). Dakle, ako ste skloni blagim trbušnim tegobama ili samo želite poboljšati svoje cjelokupno zdravlje, stručnjakinja preporučuje da ujutro otopite žličicu sode bikarbone u čaši vode kako biste održali zdravu pH ravnotežu cijelog probavnog sustav za optimalnu probavu, smanjen refluks kiseline i zdrav rad crijeva.

2. Za promicanje kardiovaskularnog zdravlja

Ugroženi kardiovaskularni sustav može dovesti do smanjene energije i negativno utjecati na kognitivno funkcioniranje, probavu i imunitet. Štoviše, ona dodaje da kronična stanja mogu nastati zbog oslabljenog kardiovaskularnog sustava. “Problemi s cirkulacijom mogu dovesti do mogućnosti ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, kronične respiratorne bolesti i razvoja raznih problema”, kaže. Ona preporučuje konzumaciju čajne žličice sode bikarbone u čaši vode dnevno, što može poboljšati protok krvi.

3. Za smanjenje nakupljenog plina

Nakon što znate da imate posla s nakupljenim plinom (a ne upalom), Christman kaže da žličica sode bikarbone otopljena u čaši vode potencijalno može pomoći u ublažavanju tegoba. “Vraćanjem pH vrijednosti na neutralne razine, tjelesni plinovi se mogu smiriti, a probavni procesi, kiseline i enzimi mogu se vratiti u svoje prirodno stanje; a hrana se može normalno razgraditi bez problema i smetnji,” kaže Britt Brandon.

4. Da bi vaši bubrezi bili zdravi

Bubrezi su vitalni za mnoge tjelesne funkcije — poput pomoći u oslobađanju tijela od toksina i promicanja zdrave proizvodnje hormona. U istraživanju iz 2021. istraživači su otkrili da soda bikarbona može pomoći u usporavanju napredovanja kronične bolesti bubrega.

Prema stručnjacima, dnevna šalica vode pomiješana sa žličicom sode bikarbone može pomoći u regulaciji pH razine vašeg tijela i poboljšati ravnotežu hormona, apsorpciju hranjivih tvari i kvalitetu krvi – a sve to može pomoći bubrezima da ostanu zdravi. Štoviše, pijenje sode bikarbone s vodom također je povezano sa smanjenjem upale povezane s autoimunim bolestima.