EVO KAKO ĆETE SAČUVATI SVOJE SRCE I ŽIVJETI DUŽE: Ovih sedam stvari izbacite iz svog života!

EVO KAKO ĆETE SAČUVATI SVOJE SRCE I ŽIVJETI DUŽE: Ovih sedam stvari izbacite iz svog života!

Neke naše svakodnevne loše navike štete srcu i to neki ignoriraju sve dok ne bude prekasno.

Portal Net.hr objavio je sedam loših navika koje uništavaju srce

1. Konzumacija alkohola
Aako alkohol konzumirate redovito i na duge staze, to šteti srcu. Pretjerivanje u alkoholu šteti jetri, kostima, ima negativan utjecaj na pamćenje i znatno povećava rizik od srčanih bolesti, uz rizik od povišenog krvnog tlaka.

2. Pretjerivanje sa soli
Hrana je neukusna bez prstohvata soli i to je poznata činjenica. međutim, mnogi od nas prekomjerno konzumiraju sol što dovodi u rizik za visok krvi tlak. Visok krvni tlak je faktor rizika za srčani udar i moždani udar. Razmislite prije nego u jelo dodate ekstra prstohvat soli.

3. Nedostatak vježbanja
Nedostatak tjelovježbe je još jedan osnovni uzroksrčanih bolesti, a da ne spominjemo da su ljudi koji se ne bavi fizičkim aktivnostima skloniji za razvoj dijabetesa tipa 2. Ako ne vježbamo vjerojatnije je da ćemo se debljati, a višak kilograma uništava srce polako, ali sigurno. Vježbanje može podići raspoloženje, osigurati pravilan rad srca i mozga, poboljšati protok krvi i opskrbiti stanice kisikom…

4. Ignoriranje depresije i tjeskobe
Anksioznost, stres i depresija mogu imati ogroman utjecaj na cjelokupno zdravlje, a da ne spominjemo koliko mogu oslabiti srce. Ako se depresije i tjeskoba liječe i drže pod kontrolom, njihov učinak se može svesti na minimum. S druge strane, ako se depresija ne liječi, štetno djeluje na imunitet i razinu energije, smanjuju apetit i ima loš utjecaj na živčani sustav. negativne emocije utječu na zdravlje srca i to nije nikakva tajna.

5. Neumjerenost u jelu
Često se događa da jedemo i kad nismo gladni, a glavni problem je u tome da jedemo nezdravu hranu: slatke proizvode, masne proizvode i hranu koja je bogata solju. Osim što se debljamo, neumjerenost u jelu je jedan od glavnih rizika za bolesti srca.
Izbjegavajte velike porcije hrane, smanjite unos šećera i povećajte unos vode, izbjegavajte fast food i prženu hranu.

6. Pušenje
Iako smo svi svjesni štetnosti cigareta, još uvijek postoje deseci milijuna pušača diljem svijeta. Istraživanja su pokazala da je pušenje odgovorno za 30 posto smrtnih slučajeva povezanih s bolestima srca. A da ne spominjemo i da je pušenje visok faktor rizika za određene vrste raka kao što su rak usta, grla i pluća.
7. Nedostatak sna

Nedostatak sna dovodi do hormonalne neravnoteže zbog koje ne samo da jedete više, već loše utječe i na srce. Razina hormona stresa također se povećava zbog nedostatka sna. Za zdravo srce odrasli bi trebali spavati oko osam sati.