BILJKA ČAROBNOG MIRISA: Lavanda pomaže kod nesanice, ali i kod mnogih zdravstvenih tegoba

BILJKA ČAROBNOG MIRISA: Lavanda pomaže kod nesanice, ali i kod mnogih zdravstvenih tegoba

Zbog ovog cvijeta izrazito lijepog izgleda, mirisa i boje mnoge žene završavale na lomači jer se govorilo da su upravo sa njim opijale muškarce.

Danas se smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova, što je i znanstveno dokazano. Riječ je o lavandi

Lavanda je rod biljaka iz porodice Lamiaceae. Rasprostranjene su po cijelom Sredozemlju, sve do Afrike i jugoistočnih dijelova Indije.

Rod lavande uključuje jednogodišnje i višegodišnje vrste, zeljaste vrste i grmlje. Kako je riječ o vrlo raširenoj kulturi koja se diljem svijeta uzgaja uglavnom u dekorativne svrhe, ali i u komercijalne svrhe, lavanda se često nalazi i samonikla u prirodi.

Brojni su kultivari lavande koji su nastali križnim oprašivanjem prilikom sadnjom više vrsta unutar istog vrta ili nasada.

Lavanda ima sposobnost usporavanja aktivnosti živčanog sustava i utječe na san produžujući fazu sna, za nju se drži da pridonosi poboljšanju pamćenja. Osjećaj nakon sna uz ovaj miris je ugodniji, svježiji i energičniji. Još jedna pohvala za aromaterapiju. Sedativno djelovanje lavande, koje poboljšava san, preporučuje se i za umirenje i opuštanje nervoznih i tjeskobnih osoba.

Biljka ima i antiseptičko djelovanje pa se preporučuje kao prirodni antiseptik za rane i ozljede. Ne samo da povećava regeneraciju stanica, već i smanjuje posljedice, poput ožiljaka. Između ostalih kožnih problema, lavanda se pokazala vrlo učinkovitom kod akni i opeklina.

Lavanda djeluje umirujuće na sluznicu probavnog trakta, a potiče i izlučivanje žuči. Tako tijelo lakše probavlja masne spojeve, a također pomaže u rješavanju plinova i zatvora.

Pustite mašti na volju i u sljedeći obrok uvrstite svježu lavandu, ne samo kao lijep ukras za oko, već i kao začin hrani, za unutarnji mir i opuštanje.