KARDOLOG OTKRIO: Ove četiri vrste voća snižavaju krvni tlak!

Visoki krvni tlak ili hipertenzija povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih i moždanih udara. Stoga je nužno voditi brigu o krvnom tlaku, a u njegovom snižavanju može nam pomoći zdrava prehrana.

Kardiolog David Sabgir rekao je za Eating Well da su u kontroli krvnog tlaka osobito učinkovita četiri voća. Njihova nutritivna svojstva čine ih izvrsnima za stabilizaciju ili snižavanje hipertenzije, piše Index.

1. Banane

Bogate nutrijentima korisnim za srce, poput kalija, banane pomažu u upravljanju hipertenzijom. Dr. Sabgir je rekao: “Kalij je prepoznat po svojoj sposobnosti smanjivanja učinaka natrija u tijelu i ublažavanja napetosti u krvnim žilama.”

Ovaj važan mineral igra ulogu u tome koliko se tekućine pohranjuje u tijelu. Ako tijelo zadržava previše vode, bit će više tekućine u krvi, čime se povećava krvni tlak. Kalij pomaže ukloniti taj višak tekućine.

2. Avokado

Slično bananama, avokado sadrži puno kalija. Liječnik ističe: “Prehrana bogata kalijem pomaže u ublažavanju štetnih učinaka natrija na krvni tlak.”

Osim toga, ova kremasta namirnica sadrži i dijetalna vlakna te nezasićene masti, koje mogu dodatno koristiti kardiovaskularnom zdravlju.

3. Bobičasto voće

Bilo da ga dodajete jogurtu ili ga jedete samo, voće poput malina, borovnica i kupina može pomoći u upravljanju visokim krvnim tlakom.

“Bobičasto voće sadrži antioksidanse, uključujući antocijanine, za koje istraživanja sugeriraju da mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka”, rekao je dr. Sabgir.

Studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pronašla je vezu između većeg unosa antocijanina i nižeg rizika od srčanih bolesti.

4. Kivi

Doktor je objasnio da je zeleno voće dobar izvor vitamina C te može pomoći u smanjenju krvnog tlaka kod osoba s “primarnom hipertenzijom”.

“Nedavna istraživanja otkrila su da dnevna porcija kivija može smanjiti sistolički krvni tlak”, tvrdi ovaj liječnik, pozivajući se na istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients. Napominje da kivi također sadrži kalij, što bi moglo doprinijeti tom učinku.