LJEKOVITOST ROTKVE: Ovo hranljivo povrće male energetske vrijednosti pomaže kod mnogih bolesti

Foto: sever180/yayimages.com

Ovo hranljivo povrće male energetske vrijednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali također podtiče rad jetre i žuči.

U našim krajevima najpristupačnija je crna rotkva koja se koristi kod infekcija, kod poremećaja žučnog mjehura. Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, masti, celulozu i brojne minerale.

Zbog svog mirisa i okusa koristi se u ishrani uglavnom kao sredstvo za poticanje apetita. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gdje je poznata kao prirodni lijek za probavne probleme, dok se tonik od crne rotkve koristi za čišćenje jetre.

S druge strane, bijelu rotkvicu u Japanu nazivaju i čistačem organizma, jer čisti tijelo od kolesterola i triglicerida. Osim toga, aktivan je diuretik koji otapa pijesak i kamenac, pridonosi probavi masnoća, smiruje bronhitis, ublažava kašalj i potiče rad žuči.

Jedenje rotkve također pomaže probavi cjelovitih žitarica i životinjskih masti. Uz pomoć sastojka rafanola, koji je esencijalno sumporno ulje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina ima antibakterijski učinak.

Sok od crne rotkve pospješuje stvaranje žuči, povećava njenu propusnost, razbija kamenje i regulira rad žučnog mjehura. Osim u soku, usitnjena crna rotkva može se konzumirati u obliku salate ili pomiješana s jabukom, maslinama, kiselim krastavcima, maslinovim uljem ili kiselim mlijekom.