EVO ŠTO SE DOGAĐA U VAŠEM TIJELU AKO JEDETE BAMIJU: Nevjerojatno, a toliki su je zaboravili…

Bamija (Abelmoschus esculentus), jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja.

Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je okusa, niti šta sve posjeduje. A okra, kako je još zovu, u ishrani je korištena još prije tri i pol milenija!

Za njen izuzetan utjecaj na glatkoću i zategnutost kože znala je i Kleopatra. Zbog afrodizijačkih svojstava bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svjedoči čuvena Begova čorba i Bajramska bamija.

Ova trajna biljka iz porodice sljeza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako probavljiv, sočan, privlačnog i pomalo oporog okusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuhanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih sjemenki, izuzetno bogatih bjelančevinama i mastima.

Da bi se mogle naći na jelovniku tijkom cijele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može ih se i zamrznuti te marinirati.

Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje dobre probave i normalne razine kolesterola u krvi te za stabilizaciju razine šećera u krvi.

Sadrži i brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1 i B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, sprječava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno.

Vitamin C, kojeg također ima u zavidnim količinama prevenira dijabetes, odnosno ublažava simptome ako se bolest već pojavila. Djelotvoran je i u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin C iz bamije, također, pomlađuje kožu, pospješuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.

Sadrži i polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti.

U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa, od kojih je posebno važan rutin jer doprinosi čvrstini malih krvnih sudova, kao i kvercetin koji čuva dišne puteve.

Istraživanja su potvrdila da redovno konzumiranje bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih bolesti, posebno uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da je prebogata dijetetskim vlaknima, pospješuje zdravlje debelog crijeva, ali i čitavog probavnog trakta. A vitamin A, koji se također nalazi u bamiji, doprinosi očuvanju zdravlja cjelokupne sluzokože ovih organa, kao i njihovo normalno funkcioniranje.

MASKA ZA LICE
Od bamije se može napravi izvanredna maska za lice. Šaku povrća treba skuhati u vodi dok ne omekša u potpunosti, potom izgnječiti, sačekati da se ohladi i nanijeti na lice. Nakon pet minuta lice se ispere. Dobro upućeni tvrde da je efekt njenog djelovanja vidljiv odmah. (Doznajemo.com)