ZAŠTITITE KOŽU NA PRIRODAN NAČIN: Evo koje namirnice treba jesti prije ljeta!

Pravilnom prehranom možemo efikasno zaštititi i obnoviti kožu, što je posebno važno uoči ljeta i tokom ljetnih mjeseci, kad koži prijete negativne posljedice sunčanja.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u tom periodu treba povećati unos karotenoida (paradajz, lubenica, paprika, mrkva, blitva, špinat, kajsija, tikva…), vitamina B6 (losos, banane, puretina, tuna, žitarice…), minerala cinka (morski plodovi, grah, leća, sjemenke bundeve, janjetina…) i bakra (šljive, grah, srdele, sjemenke suncokreta, kikiriki…).

Od karotenoida posebno je važan paradajz koja je snažan antioksidans, koji djeluje u sinergiji sa drugim karotenoidima i uveliko povećava faktor zaštite od sunca na koži i sprječava oksidaciju i makularnu degeneraciju i za 40 posto.

Kukuruz sadrži pet vrsta karotenoida koji potiču prirodne enzime za detoksikaciju kože, jačaju imunološki sistem i štite kožu i oči od štetnih zraka.
Za zdravlje kože potrebno je povećati unos korisnih probiotičkih bakterija, a 14 dana prije sunčanja povećati unos kalcija u kombinaciji s magnezijem.
Kupusnjače poput kupusa, brokule i prokulica sadrže sulforafan koji značajno smanjuje rizik nastanka raka kože, a zaštitno bi trebala djelovati i voćna salata u koju umiješajte po kašičicu borovnica, ribiza, kupina, malina, dodajte kašičicu meda i ovčjeg jogurta, pospite cimetom, dodajte nekoliko kapi limuna i listiće metvice.