ŽITNE PAHULJICE SU VELIKA PODVALA: Evo zašto bih ih trebali izbaciti sa svog jelovnika

ŽITNE PAHULJICE SU VELIKA PODVALA: Evo zašto bih ih trebali izbaciti sa svog jelovnika

U svakoj samoposluzi s polica sa žitnim pahuljicama “vrište” poruke o vitaminima, mineralima, vlaknima… Već se desetljećima se tvrdi da je zdjela žitnih pahuljica među najzdraviji doručka, pa su brižne majke širom svijeta, osobito u najrazvijenijim zemljama, svako jutro tako hranile svoju djecu.

Međutim, mnogi nutricionisti smatraju da se ovi proizvodi trebaju nalaziti među slatkišima, zbog visokog udjela šećera, najčešće između 30 i 40 %, a prema preporuci nutricionista udio šećera iznad 15 posto opasan je za zdravlje. Isto tako je i udio soli u žitaricama dovoljno visok da šteti zdravlju.

Ispada, dakle, da su žitarice jedna od najvećih prevara prehrambene industrije. Namirnica koja se reklamira kao idealna sadrži prevelike količine šećera koje dovode do pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, raka i problema s jetrom.

Pri tome proizvođači ostvaruju golemi profit, budući da se za izradu žitnih pahuljica koristi izuzetno jeftina sirovina – kukuruz ili riža. Kada te jeftine sirovine prođu kroz tvorničke strojeve i relativno jednostavno se pretvore u žitne pahuljice, prodaju po čak 200 puta većoj cijeni.

Kod te obrade izgube se mnoge hranjivi sastojci, pa bi tako dobivena pahuljica bila izrazito neukusna, pa joj se okus ‘pojačava’ dodavanjem šećera, soli i raznih tzv. E-dodataka koji zapravo su također natrijeve soli.

Dodaju se i vitamini i minerali, ali to više nisu prirodni sastojci ove namirnice, no to je proizvođačima sjajan alibi za isticanje natpisa kako je riječ o hrani izrazito bogatoj nizom vitamina i minerala.