JORGOVAN: Jeste li znali da je ovaj prekrasni cvijet veoma ljekovit?

JORGOVAN: Jeste li znali da je ovaj prekrasni cvijet veoma ljekovit?

Jorgovan (Syringa vulgaris) u proljeće boji pejzaže u ljubičasto, bijelo, plavo, a zbog ljepote i mirisa cvjetova ukras je mnogih okućnica i parkova širom Europe, po kojoj se raširio s Balkana, koji se smatra njegovom domovinom.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti, piše portal Dobarsavjet.info.

Cvjetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljećnim miješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

JORGOVAN: Znate li da je ovaj prekrasni cvijet veoma ljekovit?

Osim mirisnih nota koje se obilato koriste u parfemskoj industriji, jorgovan ima svoje mjesto i u narodnoj medicini. Upućeni tvrde da je kora biljke, ali i ljuska sjemena, dobar prirodni adstrigens, odnosno da liječi dijareju i druge tegobe organa za varenje. Kao antipiretik, uspješno uklanja simptome groznice koja je praćena drhtavicom i visokom temperaturom. Posebno djelotvornim jorgovan se pokazao u liječenju malarije, a ljekovitost je potvrdio i kao analgetik u uklanjanju bolova, u liječenju reume i živaca, u obnavljanju ćelija jetre, čišćenju crijeva.

Kora drveta skida se u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i provjetrenom mjestu. Ljekovitost joj daju sastojci poput siringina, tanina, gorke materije, eteričnih ulja, minerala…

Kao lijek spravlja se čaj, tako što se u dva decilitra vode potopi jedna kašičica usitnjene kore drveta ili ljuske ploda i drži dva sata. Nakon toga čaj se kratko prokuva i ostavi da poklopljen odstoji još sat vremena. Tek onda, zavisno od zdravstvenih tegoba, piju se jedna do dvije šoljice dnevno, a u težim slučajevima i tri šoljice.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao dobro sredstvo za masažu i liječenje reume, ali i neuralgije živaca, a zapadna narodna medicina ga koristi i za ispiranje usta.

Za masažu reumatskih bolnih mjesta praznu litarsku flašu treba napuniti cvjetovima jorgovana, naliti maslinovim ili kukuruznim uljem, prekriti je i zatvoriti vatom i ostaviti da odstoji tri sedmice na suncu. Dobijeni sadržaj procijediti, a ulje koristiti za masažu bolnih mjesta.

U kozmetičkoj industriji ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima preporučuje se za osjetljivu i kožu sklonu crvenilu.

Napravite sami ljetni miris od jorgovana

Od jorgovana možete jednostavno napraviti i svoj ljetni miris. Lagano izgnječene cvjetove jorgovana stavite u keramičku posudicu (ili neku drugu otpornu na visoke temperature) i prelijte ih sa ključalom vodom. Dobro zatvorite i ostavite da se u potpunosti ohladi. Nakon toga procijedite tečnost i odbacite cvjetove. Dobijenu tečnost ponovo skuhajte i ponavljajte proces dok ne dobijete željeni miris. Kada se ohladi, sipajte ga u posudu sa sprejom i držite u frižideru. Nanosite ga kao lagani ljetnji parfem.

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuhamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njegi lica (cvjetove kuhamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.