SVJEŽE NIJE UVIJEK ZDRAVIJE: Ove namirnice bolje je kupovati konzervirane!

Kuhana i konzervirana rajčica sadrži 40 posto više antioksidansa i likopena nego svježa, a grah iz konzerve veći je izvor proteina i vlakana nego obični, suhi grah

Voće i povrće poput graha, kukuruza i rajčice imaju veću nutritivnu vrijednost konzervirani nego svježi, pokazalo je istraživanje Sveučilišta New Jersey, piše portal 24sata.hr. Osim toga, konzervirana je hrana jeftinija i lakše se priprema, tvrde znanstvenici.

Usporedbom cijena određenih namirnica u svježem i konzerviranom obliku utvrdili su da viša cijena nije odraz kvalitete, piše Time Healthland. Tako konzervirani grah koji je dvostruko jeftiniji od sušenog graha, ima više proteina i vlakana u sebi. Također, grah iz konzerve je odmah spreman za obrok, dok priprema običnog traje po nekoliko sati.

– Iako su svi oblici graha zdravi, onaj u konzervi je najbogatiji hranjivim vrijednostima te ukupno najbolji odabir za kupovinu – kaže autorica studije, Cathy Kapica.

1. Kukuruz

Ova namirnica je bogata vlaknima, vitaminom C i magnezijem, a čak su i kokice bogate antioksidantima. Svježi je kukuruz jeftiniji od konzerviranog, ali samo u vrijeme sezone. Konzervirani kukuruz je zdraviji jer se u procesu konzerviranja povećava količina antioksidansa u njemu za oko 40 posto. No, povećanjem antioksidansa u konzerviranom kukuruzu gubi se manja količina vitamina C, pa njega ima više u svježem.

2. Špinat

Nutricionisti ističu ovo zeleno lisnato povrće kao važan dio svake zdrave prehrane, a dokazano je kako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava izgled kože. Špinat u konzervi jeftiniji je od svježeg, ali skuplji od onog zamrznutog. Svježa varijanta je najzdravija, no izvan sezone odličan je i konzervirani oblik koji sadrži oko 15 posto manje vitamina i minerala od onog svježeg, kaže Kapica.

3. Rajčice

Konzervirane rajčice sadrže oko 40 posto više antioksidansa i likopena od svježih, a također su i bolji saveznik u zaštiti od raka i srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje američkog Zdravstvenog centra Illinois.

Također, svježe su rajčice tijekom cijele godine skuplje od onih konzerviranih za oko 60 posto, dok se njihova cijena izjednačava u kolovozu i rujnu.

4. Tuna

Svježa tuna je skupa i kao za svaku vrstu svježe ribe, treba joj više vremena za pripremu nego za onu koju se samo izvadi iz konzerve. Iako je svježa tuna bogatija hranjivim sastojcima, ona iz konzerve odlična je zamjena za doručak ili večeru.

– Tko sebi može priuštiti, neka uvijek odabire svježu, no zdravije je jesti tunu u konzervi nego mesne nareske ili zaslađene žitne pahuljice – kaže Kapica.

Proces konzerviranja

Kako se za konzerviranje koriste samo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti i to vrlo brzo nakon branja, konzervirana hrana nutritivno je vrlo slična svježoj, a ponekad i zdravija, dokazale su brojne studije. Svježe povrće se brzo kvari, pa je ono po svojim svojstvima nezadovoljavajuće za prehranu već nakon nekoliko dana. Prilikom konzerviranja voće i povrće se obrađuje na visokoj temperaturi, pri čemu ono gubi dio svojih minerala i vitamina, oni imaju stabilnu razinu vlakana, antioksidansa i nutrijenata i do nekoliko godina nakon spremanja.