SVE BLAGODATI KISELOG KUPUSA: Osim što je dobra salata, on ima i brojna ljekovita svojstva

SVE BLAGODATI KISELOG KUPUSA: Osim što je dobra salata, on ima i brojna ljekovita svojstva

Ukiseljeno povrće nije samo običan dodatak jelima, kiseli kupus je i izuzetno ljekovit. On je osnova omiljenih jela, poput sarme i podvarka i koristi se kao dodatak glavnom jelu.

Zbog svog ljekovitog sastava, kiseli kupus zaslužuje počasno mjesto na našoj trpezi. Ovo su samo neka ljekovita svojstva omiljene zimnice, piše portal Mojezdravlje.info.

Prirodni probiotik
Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na varenje. Zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crijevna flora. Odličan izvor vitamina C. O tome koliko je ovo povrće zdravo svjedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje uslijed dugotrajnog nedostatka vitamina C.

Djeluje preventivno na pojavu raka
Vjerovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno dejstvo. Takođe, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Jača kosti
Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji regulišu mineralizaciju kostiju.

Za zdravo srce
Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilno varenje, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu regulisanje nivoa tzv. lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.