POBIJEDITE DEPRESIJU I NESANICU: 4 namirnice za dobro raspoloženje

Odavno je poznato da čokolada podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, ali samo ako se konzumira u umjerenoj količini. Međutim, postoje i brojne druge namirnice koje popravljaju raspoloženje, umiruju i umanjuju rizik od depresije.

Predstavljamo vam četiri “vesele” namirnice.

BANANE
Ovo voće nas čini srećnim, a razlog za to je triptofan, supstanca koju naše tijelo pretvara u serotonin, koji je poznat po tome što nas opušta i popravlja nam raspoloženje. Osim toga, banane zahvaljujući vitaminu B6 održavaju nivo šećera u krvi na konstantnom nivou u narednih nekoliko sati nakon što ih pojedemo, što doprinosi budnosti i dobrom raspoloženju.

ZELENA SALATA
Ova salata predstavlja bogat izvor folne kiseline koja popravlja raspoloženje. Pritom je veoma bogata magnezijumom, kalijumom i vitaminima A i C. Zelena salata je i odlično sredstvo protiv nesanice jer sadrži mliječni sok laktukarijum, koji smiruje nerve i izaziva san.

BADEMI
Nije tajna da orašasti plodovi popravljaju raspoloženje i čine organizam otpornim na stres. Zato su bademi najbolji prirodni antidepresivi, a bogati su i vitaminom E. Istraživanja su pokazala da osobe koje dva puta nedjeljno jedu bademe imaju za 50 odsto manji rizik da dobiju srčani udar.

LOSOS
Zbog velikog sadržaja omega-3 masnih kiselina, losos je veoma dobar za srce, a ove kiseline isto tako mogu da ublaže depresiju i umanje napetost i razdražljivost organizma. Skuša, tuna i haringa takođe spadaju u “vesele” namirnice.