KORISTITE MIRISNE SVIJEĆE? Budite oprezni, mogu loše utjecati na zdravlje

Kupovne svijeće koje sadrže sintetičke mirise, a to se odnosi i na osvježivače zraka, izbjegavajte želite li sačuvati zdravlje obitelji.

Zamislite, kada upalite mirisnu svijeću ili raspršite osvježivač, zrakom u vašem domu se razmile sitne čestice različitih kemikalija, a niti jedna od njih neće napraviti ništa dobro u vašem tijelu.

Svakim udahom tisuće njih ulaze u pluća, krvotok, u tkivo, organe… i malo po malo tamo rade možda nepopravljivu štetu. Potvrdila je to i liječnica iz Zagreba.

“U svim mirisima, pa tako i u mirisnim svijećama i osvježivačima prostora, se većim dijelom nalaze umjetni mirisi, a mali udio je prirodnih mirisa jer su puno skuplji. Danas na tržištu postoji masa sličnih mirisa, ali ne znači da je unutra sve što piše na deklaraciji, ima i onih sastojaka koji nisu tamo naznačeni, a neki od nepoželjnih sastojaka u mirisima su ftalati i formaldehid”, izjavila je za portal 24 sata dr. Branislava Čilić, specijalist obiteljske medicine.

Prirodni mirisi su manje postojani od sintetskih pa je i to jedan od razloga, kaže, što su sintetski puno više zastupljeni na tržištu, no oni mogu loše utjecati na zdravlje.

“Loši sastojci sintetičkih mirisa mogu rezultirati neugodnim simptomima vezanima za dišni sustav posebice kod ljudi koji pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, (KOPB, Astma), ali mogu loše djelovati i na centralni živčani sustav. Neki mirisi, poput feromona, znaju utjecati i na seksualno te agresivno ponašanje nekih životinjskih vrsta jer jedan dio podražaja ide i u limbički sustav”, dodala je ova liječnica.

“Dalje se smatra da umjetni mirisi mogu biti jedni od čimbenika koji povećavaju pojavnost Alzheimerove bolesti, nekih vrsta karcinoma i bolesti endokrinog sustava te mogu utjecati na plodnost. Ono što je najčešće vidljivo u današnjoj etiologiji migrenoznog napada su mirisi. Anamnestički se može povezati udisanje mirisa, koji su pacijentu bili ugodni ili neugodni, nakon čega uslijedi migrenozna glavobolja”, pojašnjava dr. Čilić.

Napomenula je da prostor u kojemu najviše boravimo i najviše dišemo treba biti bogat kisikom i svježim zrakom, a to kako miriše je zapravo manje bitno. No ako već želite neki miris, tada posegnite za onima prirodnog podrijetla, savjetovala je liječnica i dodaje da neki prirodni mirisi mogu biti i vrlo korisni za zdravlje, piše portal 24 sata.