Perete li zajedno posteljinu i ručnike? Bilo bi dobro da to više ne radite, evo zašto!

Ne postoji ništa bolje od osjećaja kad se uvučete u krevet sa svježe opranim plahtama. Iako sam proces pranja rublja možda i nije toliko zabavan, neophodan je za komfor u krevetu koji pridonosi kvaliteti sna.

Također je važno pravilno odvojiti rublje prije pranja, što znači da vjerojatno nećete posteljinu ubaciti u perilicu rublja niti zajedno s odjećom za teretanu.

Kao što je već poznato, opće pravilo je da se posteljina pere odvojeno od ostale odjeće. Kada se posteljina pere zasebno to joj omogućuje da cirkulira u vodi i da postane čistija, a istovremeno se izbjegava rizik od oštećenja, objavio je Better Homes & Gardens, prenosi televizija N1.

Ručnike i posteljinu prati odvojeno!
Iako pranje posteljine s ručnicima nije tako destruktivno kao kao što bi bi bila kombinacija posteljine i odjeće s patentnim zatvaračem, to ipak ne znači da je to dobra ideja. Debljina i težak materijal ručnika ipak mogu oštetiti vašu omiljenu posteljinu. Postoji opasnost da se posteljina podere, a ručnici također proizvode dosta mucica.

“Mucice s ručnika će dospjeti na plahte, a to zaista nije poželjno”, rekla je Lindsey Boyd, osnivačica tvrtke za proizvodnju deterdženta i omekšivača za rubljre The Laundress.

Razlika u težini (plahte su tanke i mekane, ručnici grubi i debeli) zahtijeva različite cikluse pranja i sušenja. Posteljina i laganije tkanine suše se brže od ručnika. Ako koristite sušilicu za rublje vaše plahte bi mogle bi se mogle previše osušiti i oštetiti, a ako ručnike ne osušite do kraja mogli bi poprimiti plijesan.

Koliko često prati posteljinu i ručnike?
Vaša posteljina i ručnici zapravo nisu niti na istom rasporedu pranja pa je to samo još jedan razlog da ih držite odvojeno. Prema Zakladi za spavanje, idealno bi bilo prati posteljinu jednom tjedno, a ručnike svaka tri dana. Razlog za ta česta pranja je isti: mrtva koža, bakterije i mogu se brzo nakupiti na oboje.

Postoji iznimka zbog koje ćete možda htjeti prati ručnike još češće. Istraživanje iz 2015. godine koju je provelo Sveučilište Kansas State pokazala je da su ručnici najkontaminiraniji proizvod u kuhinji. “Mnogi bi sudionici dotaknuli ručnik prije pranja ruku ili bi koristili ručnik nakon što su neadekvatno oprali ruke. Čak i nakon što su pravilno oprali ruke, ponovno su upotrijebili ručnik i ponovno se zarazili”, navodi se u istraživanju