Može li se med pokvariti? Rijetko, ali ako uočite ove promjene, nipošto ga nemojte jesti!

Može li se med pokvariti? Rijetko, ali ako uočite ove promjene, nipošto ga nemojte jesti!

Često se može čuti da med nema ograničen rok trajanja. Kao argument navodi se da su arheolozi u jednoj od egipatskih piramida pronašlimed star 3.300 godina koji je bio jestiv.

No, med se ipak može pokvariti, iako je to rijetko ako se pravilno skladišti. Med je prirodni konzervans i ima vrlo dugu trajnost, ali neke situacije mogu dovesti do njegovog kvarenja ili gubitka kvalitete.

1. Višak vlage
Ako med sadrži previše vlage, može fermentirati i postati pokvaren. Fermentirani med može dobiti kiselkasti okus i miris, a tekstura mu se može promijeniti.

Ovo se obično događa ako je med nije dovoljno dobro zatvoren, a čuva se na previše vlažnom mjestu ili ako se u njega doda previše vode tijekom prerade.

2. Kontaminacija
Ako se med kontaminira stranim tvarima poput prašine, prljavštine ili drugih nečistoća, može doći do razvoja bakterija ili plijesni koje će uzrokovati kvarenje meda.

Također, na površini može se pojaviti bijela pjena. Mogu se formirati bijeli kristali, odnosno neka vrsta neprivlačnih ljuskica. Ako uočite takve promjene, nemojte riskirati i konzumirati takav med.

3. Kristalizacija meda
Kristalizirani med nije pokvaren. Med se prirodno kristalizira s vremenom, posebno ako je sirov ili ako sadrži veći udio glukoze. Kristalizacija ne znači da je med pokvaren, već samo da su se šećeri u njemu kristalizirali. Med možete vratiti u tekuće stanje zagrijavanjem na laganoj vatri ili u toploj vodenoj kupelji.

Međutim, med se kvari ako se kristaliziran drži dulje vrijeme. To će uzrokovati otpuštanje više vode i fermentaciju. To ćete primijetiti kada boja meda postane bjelja i postane neprozirna.

MED UMJESTO SIRUPA ZA KAŠALJ: Ali nemojte ga davati djeci mlađoj od dvije godine!

ELIKSIR ZDRAVLJA I LJEPOTE: Evo koje sve zdravstvene i druge probleme možete riješiti uz pomoć meda