PAŽNJA! Ova tri znaka pokazuju da u organizam unosite previše soli

Prema brojnim istraživanjima dokazano je da ljudi dnevno pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako primijetite jedan od ova 3 znaka, onda ste u svoj organizam unijeli previše soli:

1. Imate problema s bubrezima
Natrij utječe na funkciju bubrega, a previše soli i natrima uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca.
Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebalo ograničiti na maksimalno jednu malu žlicu dnevno, a u zavisnosti od težine zdravstvenih problema maksimalna količina bi mogla biti još manja.

2. Odjednom se osjećate naduto i natečeno
Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine, a njega može uzrokovati preveliki unos natrija koji se nalazi u soli.

3. Često ste žedni
Hrana s visokim udjelom natrija (čips, umaci, pizze i slično) utjecat će na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice pokušajte popiti što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tekućinu.

Savjet
Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smijeli konzumirati više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu žličicu), a unos natrija ne bi smio iznositi više od 2 grama.
Kada solite jelo, radite to prstima.