LJEKOVITOST RUŽE: Jeste li znali da ovaj lijepi cvijet liječi akne, perut, reumu, giht…

LJEKOVITOST RUŽE: Jeste li znali da ovaj lijepi cvijet liječi akne, perut, reumu, giht...

Ruža je simbol velikih ljubavi, zaljubljenosti, osjećaja, maštanja… Mnogi je nazivaju kraljicom cvijeća, a zahvaljujući zaljubljenicima i hortikulturnim stručnjacima, danas možemo uživati u tisućama oblika i boja ruža.

No, ovdje ćemo se zadržati na onim vrstama koje imaju blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje, a to su galska ruža (Rosa Gallida), stolista ruža (Rosa centifolija), turska ruža (Rosa damascena) i u nas posebno rasprostranjena divlja ruža (Rosa canina).

Ljekovitost koju nam donosi ruža poznata je još od davnina što su potvrda stari zapisi koji su pronađeni u Egiptu, Indiji, Kini u kojima se mogu naći primjene ljekovitih sastojaka ruže.
Danas je poznato da ruže sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i jantarnu kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari.

Latice ruže su se koristile i u kuhinji pa su ih domaćice miješale sa salatom, posipale pite od jabuka te koristile za pripreme likera kao i soka od ruže.

Donosimo Vam nekoliko jednostavnih i veoma recepata od ruže:

Sirup od ruža
Dvije šake ružinih latica preliti s pola litre vrele vode i ostaviti poklopljeno 24 sata. Procijediti i lagano zakuhati s 250 grama šećera, a kad se šećer otopi dodati sok od 1 limuna i kuhati još pet minuta.
Kod plućnih bolesti dnevno piti 2 – 4 žlice sirupa.

Vodica za masažu
Vodica u kojoj su se desetak dana namakale ružine latice koriste se za masažu kod reume i gihta (upale zglobova), protiv peruti u kosi ili za uklanjanje akni.

Ruže u maslinovu ulju
Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje teško liječe, kod ozeblina, opeklina i raspuknuća kože.

Čaj od ruža
Dvije žlice suhih, usitnjenih latica ruže preliti s 3 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 5 – 10 minuta. Ako se čaj koristi kod dišnih tegoba, za smirenje ili bolje spavanje, može se zasladiti medom.
Pije se i za pročišćavanje krvi, kod bolesti jetre i žučnog mjehura te probavnih organa. Djeluje kao blagi purgativ. Decilitar čaja prije jela pomaže svima koji su uništili crijevnu floru prekomjernim korištenjem antibiotika.
Čaj se grglja kod upale grla i glasnica, ili se koristi za ispiranje usne šupljine kod gljivičnih infekcija.