LANENO ULJE: Jedan od najstarijih lijekova, evo kako ga koristiti i kod kojih bolesti

LANENO ULJE: Jedan od najstarijih lijekova, evo kako ka koristiti i kod kojih bolesti

Lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka, a osim za izradu lanenog platna, od davnina je korišten u narodnoj medicini, i to laneno sjeme i laneno ulje.

Laneno ulje koristi najčešće se koristi kod sljedećih stanja i bolesti:
– bolesti srca i krvnih žila (kod visokog kolesterola, triglicerida, ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka uslijed stanja krvnih žila)
– kod upalnih i autoimunih bolesti zglobova
– štitnjače poput reumatoidnog artritisa
– tireoiditisa
– kod neuroloških bolesti poput Parkinskonove bolesti
– Alzheimerove bolest
– depresije

Može se davati i za poboljšanje općih kognitivnih funkcija posebno u trudnoći i dječjoj prehrani, te za regulaciju probave kod zatvora odraslih, piše mr. sc. Irena Švenda, magistra nutricionizma, na portalu Ordinacija.hr.

Kod ginekoloških problema posebno vezanih uz rad hormona estrogena (mioma, endometroza) studije su oprečne te nije razjašnjeno hoće li lan i laneno ulje više pomoći ili štetiti nastalom problemu, pa svakako valja biti oprezan u primjeni.

Ipak treba pripaziti sa upotrebom jer kod osoba sa jačom peristaltikom ili oštećenom crijevnom sluznicom može posebno u većoj količini izazvati laksativan učinak i pražnjenje crijeva u vidu kašastih stolica i proljeva.

Mr. sc. Irena Švenda ističe da laneno ulje terapijski preporučuje jedino nakon pregleda i uzete anamneze klijenta.

U prehrani se laneno ulje koristi samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Bitno je da se upotrebljava svježe laneno ulje, kvalitetno skladišteno (u tamnoj zatvorenoj bočici na hladnom mjestu) kako ne bi oksidirali i proizvelo spojeve koji nisu pogodni za organizam.
Može koristiti kao odličan izvor masnoća u sirovom obliku na način da se jednostavno prelije preko gotovog jela, poput salata, žitarica, kvalitetnog mesa, može se dodati kao masna faza u izradi majoneze i različitih umaka koji se ne obrađuju termički ili ga dodamo u juhu nakon završetka kuhanja.