JEDNA JABUKA SVAKI DAN: 7 odličnih razloga da jedete ovo ukusno voće

Bez obzira da li je zelena, crvena ili žuta, jabuka je prava riznica hranljivih sastojaka i mnogo je razloga da je jedete češće. Ovo ukusno voće sadrži brojne vitamine i minerale i odličan je izvor vlakana.

Ne morate je uvijek konzumirati u svježem stanju, napravite poslastice, sok ili pekmez od sočnih jabuka i uživajte u osvježavajućem okusum piše portal stvarukusa.rs.

Izdvajamo za vas sedam razloga da jedete bar jednu jabuku na dan.

1. Sadrže značajne antioksidanse
Iako većina voća i povrća sadrži antioksidanse, jabuke sadrže jednu od najznačajnijih vrsta – kvercetin, koji smanjuje štetan utjecaj slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava pojavu brojnih bolesti.

2. Čuva vaš vid
S obzirom da su bogate antioksidansima, jabuke mogu djelovati preventivno na pojavu mrene.

3. Bogate su vlaknima
Jabuke su odličan izvor vlakana, pa tako pomažu pravilan rad probavnog sustava. Osim toga, vlakna mogu regulirati želju za hranom i držati vas sitima duže vrijeme.

4. Čiste jetru
Ovo sočno voće utječe povoljno na zdravlje jetre i pomaže joj da se oslobodi toksina. Eto prilike za detoksikaciju na jednostavan i ukusan način.

5. Štiti zdravlje srca
Jedna od najvažnijih zdravstvenih blagodati jabuka je njen utjecaj na srce. Vlakna kojima jabuka obiluje snižavaju razinu lošeg kolesterola čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Štoviše, jabuke sprječavaju začepljenje arterija, i tako se smanjuje rizik od srčanog udara.

6. Povećava izdržljivost
Ako želite povećati izdržljivost, pojedite jabuku prije treninga. Jabuka povećava dotok kisika, pa ćete moći duže i lakše vježbati.

7. Pomaže u mršavljenju
Vjerojatno ste čuli da osobe koje vode računa o svojoj ishrani jednu više manjih obroka tokom dana. Jabuka se upravo računa kao jedan obrok, a posebno je korisna u jutarnjim satima kada može ubrzati gubitak kilograma. Kada ogladnite, pojedite jabuku umjesto čokoladice ili čipsa.