JEDITE VOĆE SVAKI DAN: Evo koje sve zdrave sastojke sadrže jabuke, kruške, kivi, naranče…

JEDITE VOĆE SVAKI DAN: Evo koje sve zdrave sastojke sadrže jabuke, kruške, kivi, naranče...

Voće treba biti svakodnevno na našem jelovniku. Jedite ga natašte te kao jutarnju i popodnevnu užinu.

Voće se obično veže uz vitamin C, no tu su i brojni drugi vitamini, piše Slobodna Dalmacija.

Naranča tako sadrži karotene, vitamine B1, B2 i B3 te mineralne tvari poput kalija, bakra i selena. Osim što je bogat vitaminom C, kivi ima vitamin E, B6, folat i dr., a od mineralnih tvari izdvajaju se bakar i magnezij.

Kruška sadrži vitamin K, vitamine B skupine, a od mineralnih tvari kalij i mangan.

Neka cijelo voće uvijek bude vaš prvi izbor. Naime, pokazalo se kako samo 100 g jabuke ima izraženiji pozitivan učinak na zdravlje nego megadoza od 1 g vitamina C.

To ne treba čuditi ima li se na umu da jabuka, osim vitamina C, sadrži topljiva i netopljiva vlakna, mineralne tvari kalij, magnezij i mangan te brojne druge mikronutrijente i antioksidanse koji svi zajedno pomažu odvijanje različitih metaboličkih procesa u organizmu.

Imate li u obitelji školarca, za užinu mu u školsku torbu stavite jabuku, krušku, bananu ili naranču sa zarezanom korom kako bi je u školi lako ogulio.

Roditelji, bake i djedovi često ujutro djeci izmiksaju voće, žitne pahuljice i mlijeko. Sigurni su da će tako kvalitetnim obrokom započeti dan.

Naposljetku, osobama koje ne vole voće ili imaju problema sa žvakanjem korisni su različiti voćni i povrtni sokovi koji se mogu miješati međusobno, ali i s mlijekom, sirutkom i jogurtom.