JEDITE MARELICE: Čuvaju vid, štite od dijabetesa i srčanih bolesti

JEDITE MARELICE: Čuvaju vid, štite od dijabetesa i srčanih bolesti

Svi znamo da su marelice fino voće, fantastičnog okusa, no jeste li znali da su pune vitamina i minerala koji pomažu pravilnom funkcioniranju organizma?

Marelice pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprječavaju rizik od srčanih oboljenja, a dat će sjajan doprinos vašem izgledu. Marelice, naime, pomažu koži da ostane lijepa i mladolika.

Izrazito su hranjive, a dvije svježe marelice sadrže samo 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana. Odličan su izvor beta karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je jesti cijele i neoguljene.

Osim beta karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E. Sadrže flavonoide, spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja, te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih oboljenja.

Vitamini A i E nalaze se u marelici, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, marelice su odlične za kožu. Oni je štite od štetnih vanjskih utjecaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opeklina izazvanih sunčevim zrakama.

Marelice su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Šalica marelica sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje razine šećera u krvi te kolesterola.

Mineral kalij odgovoran je za reguliranje mišićnih kontrakcija i tekućine u tijelu. Također, unosom kalija možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.

Marelice su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Ovo voće možete dodati u prehranu na različite načine – svježe kao međuobrok, u kolačima, džemu, narezane u jogurtu ili salati…

Birajte zrele plodove

Marelice, za razliku o nekih drugih vrsta voća, ne dozrijevaju nakon branja. Zato pazite da ne kupite tvrde, nezrele plodove. Ili, ako imate vlastito stablo marelice, da ih ne poberete prerano, prije nego što su zrele.

Treba kupiti (ili brati) plodove koji ima izraženu boju i mekanu kožu. Takve marelice možete čuvati do dva dana na sobnoj temperaturi.