DOZNAJTE kojih 7 namirnica mršavi umjesto vas, a sve su vam lako dostupne

DOZNAJTE kojih 7 namirnica mršavi umjesto vas, a sve su vam lako dostupne

Izaberete li dijetu, odnosno način prehrane u kojoj će prednost imati hrana bogata vlaknima napravit ćete najbolji izbor. Naime, hranjiva vlakna pospješuju mršavljenje, a namirnice koje ih sadrže bogate su i vitaminima.

Konzumirate li dvije tisuće kalorija dnevno najbolje rezultate u mršavljenju postići ćete ako u to ubrojite i šesnaest grama vlakana. Evo i popisa sedam namirnica u kojima ćete ih naći u izobilju.

Jabuke
Jabuka srednje veličine sadrži četiri grama vlakana, a velika jabuka pet grama. Jabuke također sadrže malo vitamina C i kalija.

Mahune
Jedna mjerica mahuna sadrži četiri grama vlakana i trideset posto preporučene dnevne količine vitamina C koji, između ostalog, pomaže zdravlju kože.

Slatki krumpir (batat)
Jedan skuhani slatki krumpir sadrži oko pet grama vlakana i samo 103 kalorije. Ova skromna namirnica ujedno je i prava hranjiva bomba: pršti vitaminima A i C, a opskrbljen je i kalijem, vitaminom E, željezom, magnezijem i beta-karotenom.

Maline
Odličan su izvor vlakana od kojih dio dolazi u obliku polisaharida pektina koji pomaže u snižavanju kolesterola. Bogate su i vitaminom C.

Jagode
Osam jagoda sadrži oko tri grama vlakana i čak više od preporučene dnevne doze vrijednog antioksidansa, vitamina C.

Slanutak
Šaka slanutka broji vrtoglavih osam grama vlakana. Uz to dobijete i popriličnu dozu vitamina B6 te folne kiseline, hranjivih sastojaka bitnih za stvaranje novih zdravih stanica.

Bundeva
S porcijom kuhane bundeve pojest ćete i tri grama vlakana, a organizam ćete opskrbiti i vitaminima A, C i E te kalijem.