BOGATSTVO JESENI: Znate li sve korisne strane šipka (nara)?

BOGATSTVO JESENI: Znate li sve korisne strane šipka (nara)?

Šipak (nar) izvana možda i ne izgleda kao najprimamljiviji plod, ali unutra se skriva pravo bogatstvo okusa i zdravlja. Nemojte propustiti ovu jesensku poslasticu i otkrijte zašto je šipak idealan i poželjan.

Zrna šipka su idealna grickalica između obroka, ali ih možete koristiti uz drugo voće ili u nekim kulinarskim receptima. U jednoj čaši šipka ima samo 90 kalorija, a inače sadrži vitamine A i B te kalij, objavio je tportal.

Ovaj ukusni plod jedan je od najstarijih na zemlji i datira iz antičkog doba. Postoji više vrsta šipka koji variraju od narančaste do tamnocrvene boje izvana.

Plod šipka spreman je za konzumiranje čim se ubere, a obično ga na tržištu ima od listopada do siječnja. Kada kupujete šipak birajte one koji su okrugli i tamnije crveni ili roskaste boje. Što je šipak veći, slasnija i sočnija će biti zrnca kad ga očistite. Svakako izbjegavajte plod koji ima smeđe mrlje ili suhu koru.

Nakon branja, šipak ostaje svjež do dva tjedna ako je spremljen u hladnom i suhom prostoru i bez direktne sunčeve svjetlosti. Stavite li ga zatvorenu kutiju pa u hladnjak, može ostati sačuvan i do dva mjeseca.

Očistite li ga pa pohranite u zamrzivač, šipak možete čuvati i do tri mjeseca.