BOB: Znate li da je ova zanemarena namirnica jako ukusna i veoma ljekovita?

BOB: Znate li da je ova zanemarena namirnica jako ukusna i veoma ljekovita?

Bob je u prošlosti bio veoma rasprostranjen, osobito se u Rimskom Carstvu i antičkoj Grčkoj, ali nakon otkrića Amerike i dolaskom njihovih namirnica, gubi svoju važnost.
Bob je bogat vitaminima, fosforom i željezom, a sjemenke sadrže tvari koje se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti.

Uzgaja se na vlažnim mjestima, a sije se u krajem ožujka. Ubiranje zrna se uglavnom odvija tek kada je plod zreo, odnosno kada pocrni.

Koristi se jednako kao i druge mahunarke, a mlade sjemenke su najbogatije hranjivim tvarima. Prilikom pripreme treba ga termički obraditi jer termički neobrađen sadrži spojeve poput tanina i vicina koji uzrokuju slabokrvnost.

Bob kao biljka sadrži visok udio vitamina B skupine te minerale poput željeza, mangana, fosfora, kalcija i magnezija. Također, bogat je dijetalnim vlaknima, točnije 25 posto, te zbog toga djeluje na zdravlje cijeloga organizma. Ta vlakna reguliraju probavu, a utječe i na mikrofloru crijeva pa potiče jačanje imunološkoga sustava.

Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Dijetalna vlakna mogu pomoći kod reguliranja probave, dati osjećaj sitosti što pozitivno djeluje na gubitak težine, povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima što potiče jačanje imunološkog sustava.

Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju razinu glukoze u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

Ono što bob izdvaja među namirnicama je to da sadrži vrlo zanimljivu L-DOPA aminokiselinu. Ova aminokiselina se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti.

L-DOPA utječe na povećanje razine neurotransmitera dopamina koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje i slično. Konzumiranjem oko 250 g kuhanog boba značajno se povećava razina L-DOPA aminokiseline, ali stručnjaci savjetuju umjerenost jer postoji rizik od predoziranja što za posljedicu može imati mučninu, povraćanje, mentalne i emotivne poteškoće, visoki krvni tlak, nestabilnost živčanog sustava.

Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema. Preporuka je da se proklijali sušeni bob skuha na laganoj vatri.

Na kraju spomenimo i ovo: legende kažu da zrno boba donosi sreću, pa onaj tko ga nosi sa sobom uvijek će uživati u blagodatima života!

Izvor: Ordinacija.hr & Coolinarika.com