UZGOJ LIMUNA U POSUDI: Uz ove savjete uživat ćete u svježim limunima iz vlastitog uzgoja

Uzgoj limuna u posudi može biti zadovoljavajući i uspješan projekt, ali zahtijeva pažnju i brigu o određenim uvjetima.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste uzgojili limun u posudi:

 1. Odaberite odgovarajuću posudu: Limun će trebati dovoljno prostora za rast korijenja, pa odaberite posudu koja je dovoljno duboka i široka. Također, osigurajte da posuda ima drenažne rupe kako bi se višak vode mogao ocediti.
 2. Pripremite tlo: Koristite dobro drenirajuće tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Možete koristiti komercijalno dostupno tlo za citrusno voće ili napraviti svoju mješavinu sastavljenu od treseta, pijeska i komposta.
 3. Sjeme ili sadnica: Možete uzgojiti limun iz sjemena ili kupiti već započetu sadnicu. Ako koristite sjeme, trebat će neko vrijeme da klijaju i rastu do sadnice. Ako koristite sadnicu, to će ubrzati proces. Ne zaboravite da limun uzgojen iz sjemenke treba kalemiti, ako želite da na njemu rode lijepi i jestivi plodovi.
 4. Posadite limun: Ako koristite sjeme, posadite ga oko 2,5 cm duboko u tlo. Ako koristite sadnicu, posadite je na dubini koja odgovara njezinoj veličini.
 5. Izloženost svjetlu: Limun voli puno sunca, tako da ga postavite na mjesto gdje će dobiti najmanje 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Ako je moguće, ljeti ga iznesite na otvoreno, ali postupno ga privikavajte na direktno sunce.
 6. Prezimljavanje: Limun ne podnosi niske temperature pa ga prije prvih mrazeva treba unijeti u zatvoreni prostor. To nikako ne smije biti tamni podrum, niti pretopla prostorija. Savršeno mjesto je negrijana ostakljena lođa ili predsoblje u kojem ima dosta svjetla. Optimalni uvjeti su temperatura od 7 do 13 °C i dosta svjetlosti. Zalijevajte ga minimalno, tek da se zemlja ne bi posve osušila.
 7. Zalijevanje: Održavajte tlo vlažnim, ali ne pretjerujte s zalijevanjem. Dopustite da se gornji sloj tla osuši prije nego što ponovno zalijevate. Drenažne rupe u saksiji pomažu u izbjegavanju stajaće vode koja može oštetiti korijenje.
 8. Gnojidba: Limunu će biti potrebna dodatna hranjiva kako bi rastao zdravo. Koristite gnojivo namijenjeno citrusima i primjenjujte ga prema uputama na pakiranju. Uobičajeno je gnojidbu provoditi tijekom vegetacijske sezone (proljeće i ljeto).
 9. Obrezivanje: Redovito obrezivanje pomaže limunu da zadrži željeni oblik i potiče zdrav rast. Uklonite suhe ili oštećene grane te pridajte pažnju ravnoteži između rasta grana i lišća.
 10. Kontrolirajte štetočine i bolesti: Pratite limun kako biste primijetili eventualne znakove štetočina ili bolesti. Ako primijetite nešto neobično, poduzmite odgovarajuće korake kako biste riješili problem.
 11. Presađivanje: Kako limun raste, možda će biti potrebno presaditi ga u veću saksiju svake 2-3 godine. To će mu omogućiti daljnji rast i razvoj.

Uz strpljenje i pravilnu njegu, možete uživati u svježim limunima iz vlastitog uzgoja.

Imajte na umu da limunovci mogu biti osjetljivi na promjene uvjeta, pa je važno pratiti njihove potrebe kako biste osigurali njihov uspješan rast.

Izvor: Dvoristeivrt.com