PELIN: Fantastična biljka koja JAČA IMUNITET i čuva vas kroz zimu

Foto: MichielSt / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0)

Ljekovitost pelina poznata je od davnina. Preparati načinjeni od ove biljke veoma su ljekoviti, ali samo ako se precizno doziraju – u suprotnom može biti toksičan i ima opojno djelovanje.

Pelin možda nije direktno dobar lijek za prehladu, viruse, gripu, ali sigurno uništava parazite i bakterije, te vaš imunološki sustav čini nedodirljivim. Jedan od starinskih načina korištenja pelina je taj da ga stavite u jastuk i tako dobijete miran san, ali i olakšanje kod prehlada, kašlja, umora, zapušenog nosa i nesanice, piše portal 24sata.hr.

Pun je eteričnih ulja čiji sastojci, kada ih udahnete blagotvorno djeluju na čitav organizam – pomaže kod debljine, dijabetesa, reume, gihta, depresije, bolesti želuca i crijeva, kroničnog gastritisa, hemoroida, slabokrvnosti i anemije te nadutosti i bolesti jetre i žuči.

Učinkovit je kod bolesti ženskog reproduktivnog sustava, rješava poremećaje menstrualnog ciklusa, bolesti bubrega i mjehura, a u narodu se koristi i kod trovanja gljivama te otrovnim biljem. Također, stoljećima se koristi kod kroničnog zatvora i proljeva, žgaravice, lošeg zadaha i nesanice.

Zbog raznolike primjene, smatra se jednom od najljekovitijih biljaka, ali s njim treba biti oprezan. Kod primjene propisane niske doze pelina nema neželjenih djelovanja. Manje količine povisuju krvni tlak, a veće ga snižavaju, dok u manjim količinama otvara apetit.

Kod gripe i prehlade skraćuje trajanje bolesti. Ne koristite pelin ako ste trudni ili ako dojite, ako postoji opasnost od moždanog udara, kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa, istovremeno s uzimanjem preparata od željeza i nikako ne dulje od sedam dana.

Čaj od pelina
Pelin nikada ne kuhajte, već prelijevajte kipućom vodom. 1 čajna žličica pelina, 2 dl vode

Priprema: Kipućom vodom prelijte pelin, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti jednu do tri šalice tijekom dana. Pelinov čaj piti u gutljajima iza jela, najduže sedam dana. Poslije odmora od sedam dana može se ponovo uzimati. Kod liječenja probavnih smetnji, čaj se ne sladi. Odlično se slaže sa nanom, đumbirom i limunom.