OTKRIVAMO VAM 10 razloga zašto biste trebali pojesti jednu naranču dnevno

OTKRIVAMO VAM 10 razloga zašto biste trebali pojesti jednu naranču dnevno

Osim što je ukusna i puna soka, naranča ima i brojne zdravstvene prednosti. Otkrivamo vam 10 razloga zašto biste trebali pojesti jednu naranču dnevno.

Jača imunitet

Visok udio vitamina C u narančama stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se jača imunitet.

Sprečava rak

Vitamin C u narančama djeluje i kao antioksidans. Naranče, baš kao i ostale vrste citrusa sadrže D-limonen za koji je utvrđeno kako efikasno sprečava razvoj pojedinih vrsta raka poput raka kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta.

Snižava kolesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida koji naranče sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava nivo tzv. lošeg kolesterola u organizmu. Tako se možete zaštiti od srčanog udara te ostalih kardiovaskularnih tegoba.

Ublažava upale

Naranče imaju i antiupalna svojstva koja pomažu kod ublažavanja bolova u slučaju artritisa te ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži sjaj

Antioksidansi u naranči štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Regulira probavu

Naranče su pune hranjivih vlakana koji stimuliraju probavne sokove i uklanjaju zatvor.

Pravilan razvoj mozga

Izvrstan su izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilnom razvoju mozga stoga se trudnicama posebno preporučuje konzumiranje jedne naranče dnevno.

Izvrsna za oči

Baš kao i koži, našim očima također prijete oštećenja kako starimo. Naranče su bogate hranjivim tvarima poput vitamina A, vitamina C i kalija koji su super za oči. Dakle, želite li da vaš vid bude dobar, pojedite naranču svaki dan.

Izvor: Magazin.hr