GDJE GRIJEŠIIMO? Ovo su najčešći razlozi zašto se DEBLJAMO, hrana nije jedini krivac

Zašto se debljamo?

Gotovo svaka žena se barem jednom borila s viškom kilograma, no da bi ta borba bila uspješna, potrebno je pronaći uzrok. Problemi s viškom kilograma najčešće su povezani s našim životnim navikama. Evo deset razloga zašto se debljamo.

NEKONTROLIRANA ISHRANA
U jednom danu pojedemo toliko nezdravih sitnica da toga često nismo ni svjesni. Ako želite znati koliko zapravo unosite u organizam, pokušajte voditi evidenciju o tome koliko i što pojedete tijekom dana.
Ne radi se samo o brojanju kalorija, već o kontroli žvakanja nezdravih grickalica i slatkiša koji su magnet za kilograme.

ŽENSKA GENETIKA
Je li se vaša majka jako udebljala tijekom trudnoće? Ako je tako, to bi također mogla biti posljedica vaše borbe s težinom. Istraživanja su pokazala da postoji velika vjerojatnost da će žene koje se previše udebljaju tijekom trudnoće imati bucmastu djecu, što se može očitovati kasnije u životu.

NEDOSTATAK TJELESKE AKTIVNOSTI
Svi dobro znamo da vježbanje topi kilograme. No, ono što mnogi ne znaju jest da žene koje nisu fizički aktivne ne mogu unijeti niti osnovnu dnevnu dozu kalorija. Osim što je dobro za zdravlje, vježbanje ubrzava metabolizam i topi kilograme.

PRESKAKANJE DORUČKA
Metabolizam radi kao automobil. Ako ga ne napuniš plinom, neće upaliti. Doručak je gorivo koje vam daje snagu, ali i potrebnu energiju za pokretanje metabolizma koji razgrađuje hranu i masnoću te pokreće vaše tijelo.
Nutricionisti preporučuju doručak sat vremena nakon buđenja, a najbolji izbor su žitarice s orašastim plodovima i suhim voćem.

ALKOHOL
Većina žena ne vidi problem u povremenom ispijanju alkoholnih pića, ali ako imate problema s viškom kilograma, smatrajte da čak i umjerena konzumacija alkohola, poput čaše crnog vina nakon ručka, može utjecati na nemogućnost mršavljenja.

PREMALO SPAVANJA
Nepravilan san dovodi i do nepravilne prehrane. Najnovija istraživanja pokazuju da nedostatak sna može dovesti do povećanja kortizola, takozvanog hormona stresa koji potiče apetit. Dakle, ako muku mučite s kilogramima, prvo si osigurajte sedam sati redovitog sna.

HORMONALNI POREMEĆAJ
Hormonalni problemi također mogu uzrokovati debljanje. Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi na vratu ispod Adamove jabučice, a ima funkciju kontrole metabolizma. Ako se razina hormona ove žlijezde smanji, metabolizam se usporava, što može dovesti do problema s težinom.

STRES
Jako je teško smršaviti ako ste svaki dan pod stresom. Kao i kod spavanja, kada ste pod stresom, vaše tijelo oslobađa hormon kortizol koji potiče osjećaj gladi. Čak i kada niste gladni, stres izaziva čudne želje koje obično utažujemo nepotrebnim grickalicama. Ako se nađete u takvoj situaciji, nekoliko puta duboko udahnite i prošećite.

PRENIZAK UNOS HRANE
Unosite li dnevno manje od 1200 kalorija, stručnjaci upozoravaju da svoje tijelo stavljate u tzv. Rezultat je usporen metabolizam koji se bori za svaku kaloriju i usporava njihovu razgradnju.

MEDICINA
Uzrok nekontroliranog debljanja mogu biti i lijekovi. Razni lijekovi, posebice oni koji sadrže steroide, a koji se najčešće koriste u liječenju raznih upala i depresije. Ako i vi mislite da su lijekovi uzrok vaše pretilosti, posavjetujte se s liječnikom.