OGLEDALO GLAVU ČUVA: Doznajte što lice govori o vašem zdravlju

Ogledalo vam može reći i više od toga imate li lošu frizuru.
Ako obratite malo više pažnje i zagledate se u nepravilnosti na usnama, obrvama i koži lica, pritom ne misleći na posjet estetskom kirurgu, mogli biste spriječiti razvoj i ne tako bezazlenih bolesti, piše portal Zdovoljna.hr.

Jezik
Pogled na jezik jedan je od najlakših načina da provjerite svoje zdravlje. Ovaj osjetljivi organ najpodložniji je promjenama i može ukazati brojne nepravilnosti u tijelu.
Na zdravo stanje ukazuje ružičasta boja i površina bez tragova zuba ili diskoloracije, s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju slinovnica. Kada boja jezika prelazi u ljubičastu nijansu pokazatelj je to upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa, bijela boja jezika ukazuje na anemiju ili nisku funkciju organa.
Premaz na jeziku također je jasan pokazatelj stanja organizma. Gusti sloj pokazuje neravnotežu u probavnom sustavu, kad požuti najčešće signalizira infekcije u tijelu. Također je to pokazatelj nedostataka vitamina. Promatrajte stanje dva tjedna,ako ne dolazi do bitnih promjena vrijeme je da posjetite doktora, jer bolje spriječiti nego…

Obrve
Luk iznad oka nije samo ukras na našem tijelu, iako nam svojom neukrotivošću obrve često zadaju glavobolje, zagledate li se u njih otkrit ćete štošta o sebi.
Cjelovite i guste pa čak i divlje obrve su najpoželjnije. Loše je ako vaše obrve gube gustoću, često otpadaju, a krajevi postaju sve tanji. Ako vam uz to otpada kosa i drastično gubite na težini, stanje nije dobro. Napravite test krvi koji će pokazati uravnoteženost hormona. Osim toga promjene na koži između obrva ukazuju na loš rad jetre. Primjetite li ovakve nepravilnosti u periodu dužem od deset dana definitivno je vrijeme da reagirate i potražite stručnu pomoć.
Usne
Usne se sastoje od najtanjih slojeva kože, čime su najpodložnije promjenama. Sušenje, pucanje i druge površinske promjene na njima koje ne zacijeljuju nakon svakodnevne njege balzamima znak su za uzbunu. Takvo stanje najčešće je povezano s nedostatkom željeza i vitamina B u vašem tijelu. Željezo se nalazi u crvenom mesu, špinatu i sojinim klicama a vitamin C pomaže da ga vaše tijelo apsorbira.
Kronično suhe usne znak su dehidracije, bijele mrlje na kutovima usana znak su gljivične infekcije. Ne zanemarujte promjene na usnama, na vrijeme reagirajte i tražite savjet liječnika.

Oči
Čista bjeloočnica i bistar pogled, s čistim linijama na očnoj leći pokazatelji su zdravog oka. No kako je oko naojsjetljiviji organ podložan promjenama važno je obrtatiti pažnju i na najmanje sitnice. Suzne oči najčešće su uzrokovane virusnom upalom, ljepljiva masa u kutevima oka ukazuje na bakterijsku upalu, crvenilo je najčešće znak alergije. Iako vam ta stanja ne zvuče zabrinjavajuće, nepravovremenim liječenjem može doći do većih posljedica čak i za vid. Osim toga stručnjaci napominju kako je pregled očiju nužno napraviti svake dvije godine.
I vašim očima su potrebni vitamini i minerali za održavanje njihove funkcije i zdravlja. Nedavna istraživanja pokazala su kako osobe koje imaju problema s očima i vidom mogu promjene na očima ublažiti uzimanjem tvari s antioksidacijskim potencijalom u koje ubrajamo cink,selen, vitamIn A, C i E.

Koža lica
Koža na vašoj bradi i povrh gornje usne trebala bi biti tonirana i bez mrljica koje su pokazatelji hormonalnih poremećaja. Najveći neprijatelj kože je stres koji uzrokuje hormonalne promjene, akne u tom slučaju nastaju zbog pretjeranog lučenja serbuma zbog kojeg se začepljuju pore.
Osim posjeta dermatologu na loše stanje možete utjecati i zdravijom prehranom. Jedite hranu bogatu vitaminom A, mango,batat, jabuke obiluju tim vitaminom pa je krajnje vrijeme da ih uvrstite na dnevni meni. Koža će vam biti itekako  zahvalna.