LIJEK NA DOHVAT RUKE: Istraživanja potvrdila da je vrlo djelotvoran protiv raka prostate!

LIJEK NA DOHVAT RUKE: Istraživanja potvrdila da je vrlo djelotvoran protiv raka prostate!

Jutarnja kava blagotvorno djeluje na zdravlje muškarca koji su preboljeli rak prostate, utvrdila je studija američkog Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson provedena na 1001 muškarcu u dobi od 35. do 74. godine.

Četiri šalice na dan smanjuju rizik od vraćanja raka, ali i usporavaju širenje stanica tumora, objavio je The Huffington Post, prenosi portal 24sata.hr.

Gotovo 61 posto ispitanika pilo je svaki dan jednu šalicu kave, dok je njih 12 posto uživalo u četiri šalice. Oni muškarci koji su pili četiri ili više šalica kave imali su 59 posto manji rizik od povratka zloćudne bolesti kao i širenja tumornih stanica nego oni koji su pili samo jednu šalicu, potvrdilo je istraživanje.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, znanstvenici ističu kako se tajna djelovanja krije u protuupalnom učinku kave i antioksidansima. Kofein tako može zaustaviti rast stanica i omogućiti njihovu programiranu smrt, odnosno normalan razvoj novih stanica uklanjanjem suvišnih.

Prethodna istraživanja potvrdila su antikancerogena svojstva kave. Kofein smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, raka jajnika, bazocelularnog karcinoma i glioma, raka mozga.
No osim pozitivnih strana, pretjerano konzumiranje kave može negativno djelovati na muškarce s visokim tlakom.