KONZUMACIJA VOĆA I POVRĆA SPRJEČAVA I RAK: Unosite li dovoljno vitamina u organizam?

Profesorica sa Univerziteta Hacettepe, Odsjek za prehranu i dijetalne proizvode, doc. dr. Zehra Buyuktuncer Demirel, izjavila je da konzumacija voća i povrća sprečava brojne bolesti, između ostalog, srčane bolesti, rak te neka hronična oboljenja.

“Da bismo potpomogli normalno funkcionisanje našeg organizma te da bismo spriječili nastanak raznih oboljenja, potrebno je da dnevno konzumiramo pet porcija voća. To bi značilo da dnevno moramo pojesti najmanje 400 grama voća i povrća”, izjavila je Demirel.

Crveno voće, kao što su jagode, trešnje, višnje i druge vrste sadrže pigmente zvane antosiyanidin. Ovi pigmenti imaju snažno antioksidantsko djelovanje, dodala je Demirel, piše Anadolija.
Slično je i sa crvenim i bijelim grožđem, koje je isto tako jak antioksidans. Ovo voće ima važnu ulogu u sprečavanju nastanka teških oboljenja, poput raka i bolesti srca.

Lubenica i dinja idealna su hrana za ljeto. Laykopenin, koji se nalazi u lubenici, također je jak antioksidans.

Žuto voće, poput kajsije i šeftelije, osim vlakana, kalijuma i vitamina C, sadrži flavanoide i karotenoide. Beta-karoten iz kajsije ima pozotivan uticaj na oči i kožu.

Paradajz obiluje vitaminom C, kao i tvari zvanom laykopen, koja igra važnu ulogu u borbi protiv bolesti.

Jedan od najbogatijih izvora vitamina C je zelena paprika, istakla je Demirel.