JAPANSKA TAJNA DUGOVJEČNOSTI: Ljudi koji dugo žive imaju ove dvije osobine

Dugovječnost se povezuje sa zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom, ali čini se da i osobnost može igrati ulogu.

Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life jedna je od najpopularnijih knjiga o dugovječnosti te opisuje praksu takozvanih plavih zona, područja s najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svijetu, piše Index.

Knjiga koju su napisali Hector Garcia i Francesc Miralles govori da stvari koje čine dug i zdrav život nisu ograničene na ono što fizički radite.

Većina stogodišnjaka ima slične osobine ličnosti, pokazala je studija iz 2012. citirana u knjizi. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Yeshiva i analiziralo je karakteristike gotovo 250 stogodišnjaka. Pokazalo se da su dvije osobine zajedničke ljudima koji najdulje žive.

Osobe koje dugo žive drugi često opisuju kao optimistične, opuštene i otvorene. To se pokazalo i u studiji.

Emocionalna svjesnost također je česta osobina među stogodišnjacima, prema studiji. To znači da ne zatvaraju svoje emocije i trude se prenijeti kako se osjećaju onima oko sebe. Izražavanje emocija na zdrav način može koristiti odnosima i povezuje se s povećanom srećom i dugovječnošću.

“Drugim riječima, oni koji se s izazovima suočavaju na pozitivan način i sposobni su upravljati svojim emocijama već su na dobrom putu prema dugovječnosti”, napisali su Garcia i Miralles.

Iako se čini da se ove dvije osobine najviše ističu među stogodišnjacima, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo doprinose li one zaista dugovječnosti ljudi.