EU UDARA NA PREVARANTE: Odzvonilo "vraćanju" kilometraže rabljenim autima!

EU UDARA NA PREVARANTE: Odzvonilo "vraćanju" kilometraže rabljenim autima!

Europski parlament pokrenuo je inicijativu ka Europskoj komisiji koja bi mogla drastično smanjiti prevare u vezi s kilometražom polovnih automobila.

Kao najizglednije rješenje čini se preuzimanje belgijskog modela na nivou EU koji je tu vrstu prevara smanjio za čak 97 %.
Studija koju je naručio Odbor za promet Europskog parlamenta procjenjuje da je kod od pet do 12 % polovnih automobila na tržištima unutar zemalja članica Europske unije smanjen broj prijeđenih kilometara, dok se kod polovnjaka koji se prodaju iz jedne članice u drugu to penje čak do 50 %.
U Poljskoj, najvećem nacionalnom tržištu polovnih automobila u EU, procenjuje se da čak 90 % uvezenih polovnih automobila nema korektno prikazanu kilometražu. Njemačka je najveći izvoznik takvih automobila, a procjenjuje se da jedna trećina tih automobila ima smanjenu kilometražu.
Smanjivanjem broja prijeđenih kilometara povećava se vrijednost automobila, a spomenuta studija pokazuje da se to povećanje kreće, u zavisnosti od kategorije vozila između 2000 i 5000 eura po automobilu.
Taj problem je vrlo uspješno riješila Belgija koja je još 2006. uvela sistem nazvan Car – pass. Riječ je centraliziranoj bazi podataka, u koju se upisuje broj pređenih kilometara prilikom svakog posjeta auto-servisu ili vulkanizeru.