DOBAR JE U BORBI PROTIV PREHLADE I KAŠLJA: Ljekovitost bagrema poznata od davnina!

Ovo listopadno drvo porijeklom iz Amerike, u Europu je stiglo početkom 17. stoljeća. Donio ga je Jean Robin, vrtlar s francuskog dvora, po čijem imenu je i dobio naziv. U narodu je poznat i kao akacija, bijeli bagrem, kraljevo drvo, kapinki …

Cvjeta od travnja do kraja svibnja ili čak i u lipnju. Cvjetovi se formiraju u grupama obrazujući viseće grozdove dužine i do 20 centimetara. Plod je u obliku spljoštene mahune tamnosmeđe boje, koje mogu se osuše, konzerviraju i upotrebljavaju umjesto povrća. Kuhano sjemenje bagrema može, recimo, zamijeniti grah, a prženo kavu.

Bijeli mirišljavi cvjetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i svježi i prženi. Kod naroda koji poznaju vrijednosti ovog drveta, cvijet se bere neposredno prije otvaranja, a list dok je sasvim mlad. Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih cvjetova, koji je istovremeno ukusan i ljekovit kod prehlada i kašlja.

S druge strane, u svježim mahunama i sjemenkama ima mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i masnoće.

Međutim, stara kora je otrovna, zbog sastojka toksalbumina robina i ne smije koristiti, dok se mlada skida u maju i septembru i suši se na suncu ili na toplom zraku.

LIJEČI PREHLADU I KAŠALJ. Čaj protiv prehlada i kašlja, sprema se tako što se kašičica suhih cvjetova bagrema prelije s dva decilitra kipuće vode. Poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, a zatim se procijedi i pije jedna do tri šalice dnevno.

Cvjetovi sadrže oko 40 miligrama vitamina C, dva miligrama šećera, eterično ulje, smolu, tanin, sirinogin, ali i otrovne bjelančevine fašine, robin i benzaldehid. Sjemenke se sastoje od 38 posto bjelančevina 0,13 miligrama masnog ulja, vlakna i ugljikohidrata. Sadrže i vitamine A, B1, B2, B6, kao i minerale – magnezij, fosfor, željezo, cink, kalij, natrij, kalcij.

Pripremljen kao čaj, bagrem suzbija reumatske bolove i zubobolju, a predstavlja i dobar antiseptik. Smanjuje povećano lučenje kiseline i pomaže kod migrene. Efikasno djeluje kod gastritisa, žgaravice, čira na želucu i dvanaestercu.

Zapadna narodna medicina koristi ga za liječenje antivirusnih oboljenja, grčeva, kožnih bolesti, tegoba pri varenju, čišćenja crijeva, smanjenje visoke temperature, za bolje lučenje mokraće …

IDEALAN MED ZA DJECU. Bagremov med je vrlo cijenjen u Europi. Čist je, tečan, lagan, idealan za djecu stariju od godinu dana.

Najmlađima se preporučuje, jer je blag i lagan, a kod odraslih jer djeluje protiv stresa, nervoze, nesanice … najprozirnija je od svih vrsta meda i jedan od najukusnijih. Njegova kristalizacija traje i do tri godine. Ako dođe do šećerenja, postaje bijel, mutan, sitnozrnasti, zbog čega podsjeća na snijeg. Ako se kristalizira, teglu s medom trebalo bi uroniti u toplu vodu.

TOKSIČNA KORA, LIST, SJEMENKE. Prilikom korištenja određenih dijelova bagrema treba biti oprezni. Zbog toksičnosti sastojaka robina, robitina, robinina, fazina, ne smiju se koristiti stara kora, zreo list i sirove sjemenke. Ako se neko ogluši o preporuke može doći do pojave depresije, slabosti, širenja zjenica, povraćanja, krvave dijareje, slabog pulsa, hladnoće ruku i nogu, bljedila, pa čak i neke vrste šoka cjelokupnog organizma.