DA LAKŠE UTONETE U SAN: Nekoliko savjeta uz koje ćete pobijediti nesanicu

DA LAKŠE UTONETE U SAN: Nekoliko savjeta uz koje ćete pobijediti nesanicu

Vrijeme prije odlaska na spavanje najbolje je zasladiti zalogajima koji će vam omogučiti da lakše utonete u san, no zaboravite na šalicu toplog mlijeka, bacite se na grickalice poput kokica, badema i pereca

San ponekad teško dolazi na oči bez obzira na veliki umor koji osjećate. Ukoliko patite od nesanice znajte da niste usamljeni. Zbog stresnog načina života i obaveza koje obavljate tijekom dana mozak nastavlja raditi i nakon što završite s poslom i pokušate se opustiti u spavaćoj sobi.

Najbolji način da si osigurate miran i toliko potreban san je reorganizacija prostora u kojem spavate, zdjelica s grickalicama i dobar madrac. Za početak iz spavaće sobe izbacite sve nepotrebne stvari, kućne ljubimce naučite da provode noć na za to predviđenom mjestu, zaboravite na surfanje internetom iz kreveta i sve rasprave i svađe ostavite ispred vrata.
Stres i problemi moraju ostati ispred vrata spavaće sobe jer će u protivnom san zaista teško doći na vaše oči, a on vam je prijeko potreban kako bi se opustili, pomladili, izgubili kilograme i pripremili se za izazove koji su pred vama.

Prostoriju u kojoj spavate možete ukrasiti biljkama bršljanom, ljubičicama ili bambusom, zelenilo će vam omogućiti da lakše zaspite. Biljke redovito zalijevajte i uklanjajte suho lišće s njih.
Prije odlaska na spavanje pročistite zrak u sobi, jednom tjedno promijenite posteljinu i usišite madrac u kojem se skuplja prašina i razni alergeni koji vam mogu krasti san, a da toga niste ni svjesni.

Okružite se svilom, to je materijal u kojem je najlakše zaspati. Na madrac stavite svilenu plahtu i odjenite pidžamu od istog materijala. Svila je podatna, lako prianja uz tijelo, ljeti vas hladi, a zimi grije. Priuštite si kraljevski tretman!

Ukoliko vam san teško dolazi na oči jedan od razloga može biti i loše odabran ili izlizani madrac. Odlučite investirati u dio namještaja na kojem provodite dosta vremena i imajte na umu da se i madrac troši s vremenom te ga je potrebno zamijeniti kada se izliže.

Dajte si truda i prilikom odabira jastuka, a najbolje ga je odabrati prema položaju u kojem spavate.

Kad padne mrak, mozak izlučuje melatonin, pripremajući tijelo za san. Sat vremena prije spavanja zamračite prostoriju u kojoj boravite, dovoljna vam je lampa od 40 vati. Tijelo će se opustiti, a vi ćete lakše utonut u san.

Miris lavande smiruje pa nekoliko kapljica ulja nanesite na maramicu i stavite pod jastuk. Dok udišete miris lakše ćete utonuti u san.

Prizovite san grickalicama!

Ukoliko san prizivate uz pomoć televizora te omiljenih filmova i serija slobodno se zasladite kokicama pola sata prije odlaska na spavanje.

Ugljikohidrati će potaknuti tijelo na proizvodnju serotonina, hormona sreće koji uz sve svoje dobre strane i potiče tijelo na opuštanje. Izbjegavajte kokice s putrom jer će masnoće usporiti taj proces, a i teško se probavljaju.

Pojedete li bananu prije spavanja lakše ćete utonuti u san. Stres i uzbuđenje mogu omesti mozak u izlučivanju melatonina.

Smirite se uz pomoć ukusne i hranjive banane koja ima učinak sredstva za spavanje jer potiče mozak na izlučivanje melatonina i serotonina.

Ukoliko prije spavanja u glavi vrtite sve događaje dana koji je na izmaku priuštite si zdjelicu jogurta s bademima. Uz pomoć te poslastice smanjit ćete stres i lakše utonuti u san.

Grickalice u obliku slanih pereca će vas uspavati, no neće vas udebljati. Imaju malo kalorija i masti, a spadaju u ugljikohidrate pa imaju isti učinak na organizam kao kokice. Dovoljna je jedna šaka!