ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE: Pet važnih savjeta za zdravo srce

ZAŠTITITE SVOJE SRCE: Poduzmite ovih pet stvari i izbjegnite opasne srčane bolesti!

Srce pumpa krv u naše tijelo, a na njegovo zdravlje utiče i zdravlje naših arterija i vena. Konstante loše navike koje smanjuju zdravlje žila i zdravlje srca.

Od prehrane do manjka aktivnosti, od stresa do manjka sna, sve može, ako se ponavlja iz dana u dan, negativno uticati na zdravlje srca, piše Ordinacija.hr.

Pušenje i pretjerano uživanje u alkoholu, samo su neke od loših navika kojih biste se trebali odmah riješiti. A uz ove odluke, prihvatite i ovih 5 savjeta i budite sigurni da svakodnevno nešto činite za svoje srce te da, iz dana u dan, smanjujete šansu od rizika srčanih oboljenja.

1. Opustite se barem na kratko
Stres je jedan od tihih ubojica zdravog srca. Na sreću, stresom možemo upravljati jer on ne proizlazi toliko iz same situacije, već načina na koji se mi nosimo s njom. Sljedeći put kada se nađete u stresnoj situaciji, uzmite si minutu, dvije i razmislite je li vrijedno naživcirati se oko nje. Znati se suočiti sa takvim situacijama dat će vašem srcu dug život jer kad smo pod stresom, luči se adrenalin koji može premoriti srce.
Osim što se možete naučiti nositi sa stresnom situacijom, također višak adrenalina u organizmu možete “iznojiti” fizičkom aktivnošću, poput trčanja ili čak i joge.

2. Ne umanjujte važnost sna
Tokom spavanja, smanjuje se krvni tlak, kao što se smiraju i otkucaji srca. Drugim riječima, tokom sna srce dobiva vrlo potreban odmor. Ako vi odlučite ne spavati, srce se neće odmoriti, a idući dan ćete se osjećati nervozno i najvjerovatnije žudjeti za grickalicama i visokokaloričnom hranom, koja je ponovno jedna od onih navika koje guše srce i naš krvotok.
Osigurajte sebi barem sedam sati sna jer su istraživanja pokazala kako one osobe koje spavaju sedam sati imaju manje kalcijuma u arterijama, što je rani znak srčanog oboljenja, od onih osoba koje su spavale manje od pet sati ili više od devet.

3. Krećite se – svugdje, stalno, uvijek
Stručnjaci savjetuje da nam je za očuvanje zdravlja potrebno 150 minuta vježbanja sedmično, što bi bilo otprilike 30 minuta dnevno. To nije puno i izvedljivo je čak i ako ste vrlo zaposleni, što na poslu, što kod kuće. Tih 150 minuta odnosi se na umjerenu tjelovježbu u koju može biti uključena šetnja ili lagano trčanje, kao i lagana tjelovježba u teretani. Zapravo, u tih 150 minuta uključene su aktivnosti zbog kojih ćete se barem malo oznojiti.
Tokom radnog dana, ako ste u mogućnosti, osigurajte si kratke pauze koje će razbiti osmosatno sjedenje – prošetajte po uredu, izađite van i prošetajte oko zgrade! Ne koristite lift, samo stepenice.

4. Ne zaboravite na krvni tlak
Visoki krvni tlak može oštetiti arterije, zbog čega kisik i krv mogu teže ići u i od srca. Srce u tim situacijama mora jače pumpati – te zbog toga postoji mogućnost da se “istroši” ranije nego što bi da nema visokog krvnog tlaka. Važno je da barem jednom u dvije godine posjetite doktora i izmjerite krvni tlak te da prehranom brinete o zdravlju svojih krvnih žila.

5. Uz kretanje, prehrana je ključ svega
Stručnjaci savjetuju da prehrana obiluje voćem, povrćem i orašastim plodovima. Ne zaboravite konzumirati i cjelovite žitarice i smanjite unos soli, a proizvode koje morate tu i tamo zaboraviti su oni koji obiluju zasićenim mastima jer upravu su one krivac za nivo lošeg holesterola u krvi. Pravilna prehrana također će uticati na vašu težinu, koja, ako je prekomjerna, također utiče na vaše srce.