BAMIJA: Pravi rudnik zdravih sastojaka, a totalno smo je zanemarili!

BAMIJA: Pravi rudnik zdravih sastojaka, a totalno smo je zanemarili!

Bamija (Abelmoschus esculentus), jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja. Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je okusa, niti šta sve posneduje.

A u ishrani je korištena još prije tri i pol milenija!

BAMIJA: Pravi rudnik zdravih sastojaka, a totalno smo je zanemarili!

Za njen izuzetan utjecaj na glatkoću i zategnutost kože znala je i Kleopatra. Zbog afrodizijačkih svojstava bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svedoči čuvena begova čorba i bajramska bamija.

Ova biljka iz porodice sljeza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako probavljiv, sočan, prijatnog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuhanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih sjemenki, izuzetno bogatih bjelančevinama i mastima.

Da bi se mogle koristiti tokom cijele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može ih se i zamrznuti i marinirati.

Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnoe razine kolesterola u krvi, dobre probave i stabilizacije razine šećera u krvi.

Sadrži i brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1 i B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, sprječava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno.

Vitamin C, kojeg takođe ima u zavidnim količinama, prevenira dijabetes, odnosno ublažava simptome akoliko se bolest već pojavila. Djelotvoran je i u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin C iz bamije, također, pomlađuje kožu, pospješuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.

BAMIJA: Pravi rudnik zdravih sastojaka, a totalno smo je zanemarili!

Bamija sadrži i polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti.

U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa, od kojih je posebno važan rutin jer doprinosi čvrstoći malih krvnih sudova, kao i kvercetin koji čuva diše putove, jer pomaže eliminaciji sluzi.

Istraživanja su potvrdila su da redovno konzumiranje bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih bolesti, posebno uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da je prebogata dijetetskim vlaknima, pospješuje zdravlje debelog crijeva, ali i čitavog probavnog trakta. A njen važan sastojak je i vitamin A koji doprinosi očuvanju zdravlja cjelokupne sluzokože ovih organa, kao i njihovo normalno funkcioniranje.

MASKA ZA LICE
Od bamije se može napraviti izvanredna maska za lice!
Šaku bamije skuhajte u vodi dok ne omekša u potpunosti, potom izgnječite, sačekajte da se ohladi i nanesite na lice.
Nakon pet minuta lice isperite. Dobro upućeni tvrde da je učinak njenog djelovanja vidljiv odmah.