TIJELO ĆE VAM POSLATI SIGNALE: 4 upozorenja prije srčanog udara [VIDEO]

Vaše tijelo pokušava vas upozoriti na predstojeći srčani udar danima, tjednima, možda čak i mjesec ili dva prije nego što udar dogodi.

Nažalost, kada nam tijelo šalje signale o nadolazećoj opasnosti, često nismo u stanju prepoznati te signale i tako spriječiti smrt ili oštećenje srca.

Dr. Chauncey Crandall, šef tima za transplantaciju srca u kardiovaskularnoj bolnici Palm Beach, napravio je video prezentaciju koja predstavlja 4 jasna znaka upozorenja da smo u opasnosti od srčanog udara.

1. Bol u prsima je najčešći signal da nešto nije u redu. Ako osjetite jaku bol u samom središtu prsnog koša koja ne jenjava ni nakon nekoliko minuta i prodire sve do leđa, trebate se što prije javiti liječniku.
2. Mučnina i znojenje također mogu biti simptom srčanog udara u kombinaciji s nekim drugim simptomima.
3. Kratkoća daha, odnosno nedostatak zraka koji se može javiti uz bolove u prsima ili samostalno.
4. Bolovi u drugim dijelovima tijela također mogu biti posljedica srčanih problema. Bolovima se mogu javiti u nadlakticama, leđima, vratu, čeljusti i trbuhu. Bolovi u drugim dijelovima tijela češći su simptom srčanog udara kod žena nego kod muškaraca. Žene često osjećaju mučninu i znojenje.

Statistike pokazuju jasnu vezu između kašnjenja u prevenciji srčanog udara i smrti ili invaliditeta. Zato je važno točno znati što vam srce pokušava poručiti znakovima upozorenja poput ovih opisanih u videu.

Iako razvijen kao edukativni alat, ovaj video je u samo nekoliko mjeseci vidjelo više od 5 milijuna gledatelja.