ZANIMLJIVE ČINJENICE I ZNANSTVENO POTVRĐENE: Zagrljaj je nekad djelotvorniji od lijeka…!?

Mediji pišu o veoma zanimljivoj teoriju koja govori o važnosti zagrljaja te o činjenicama koje dokazuju da je zagrljaj od velike koristi te nekada djelotvorniji i od lijeka…

U danu koji traje 24 sata, nama je potrebno grliti se bar šest minuta ili razmijeniti najmanje osam zagrljaja. Zašto? Zato što tek tada možemo računati na sve one privilegije koje nam dodir može pružiti, piše Atma.

Ako ste pomislili da je teorija o zagrljaju kao protuteži bolu – mit, tu su znanstvenici da vas razuvjere. Studije uvjerljivo brane tvrdnju da su dodiri melem za sva bolna mjesta.

Švedski istraživači objašnjavaju da je čak i utješna ruka na ramenu u trenucima krize vrlo djelotvorna, jer kad god nas neko blago dodiruje, grli ili mazi pokreću se živčana vlakna na našoj koži koja dijelu mozga zaduženom za osjećaje šalju informacije da smo sretni.

Aktiviranjem tzv. C vlakana zaustavljaju se sva ostala koja bi mogla prenijeti poruke o boli, pa ostaje samo osjećaj čistog zadovoljstva.

“Ako promatrate nekog tko nježno miluje i grli drugu osobu ili majku koja grli dijete, imajte na umu da su ti pokreti rezultat aktiviranja ‘C vlakana’, a ona su osnova dobrog odgoja”, kaže profesor Francis McGlone, koji ih je otkrio.

Također, jedno istraživanje je pokazalo da pacijenti bolje podnose loše vijesti, ako ih doktor prilikom izvještavanja dodirne.

Australijsko istraživanje koje je proveo tim na čelu sa dr. Anthony Grantom, psihologom sa Sveučilišta u Sydneju, pokazalo je da zagrljaj oslobađa oksitocin, hormon koji pokreće osjećaj sigurnosti i snižava nivo kortizola, čime se smanjuju doživljaji stresa, tjeskobe i usamljenosti. Osim toga, dodiri reguliraju krvni pritisak i štite srce, pa ih mnogi stručnjaci prepisuju kao terapiju.