Trebate samo mirisati ovu biljku i POBOLJŠAT ĆETE RAD SVOG MOZGA I PAMĆENJE ZA 75 POSTO!?

Trebate samo mirisati ovu biljku i POBOLJŠAĆETE RAD SVOG MOZGA I PAMĆENJE ZA 75 POSTO!?

Nekoliko studija provedenih u novije vrijeme pokazale su značajne rezultate kada je riječ o poboljšanju pamćenja udisanjem aromatičnog bilja.

Preciznije govoreći, istraživanje su se odnosila na ružmarin čije eterično ulje kako se navodi povećava mentalne sposobnosti i bistrinu, piše portal Doznajemo.com.

Takav rezultat pokazala je studija Moss, Cook, Wesnes, i Duckett još 2003. godine u kojoj je inhalacija esencije ružmarina kod učesnika u istraživanju značajno poboljšala pamćenje.2012. godine provedeno je slično istraživanje na uzoruku od 28 starijih osoba, u prosjeku starih 75 godina.

U ovom slučaju korišten je prah koji se dobije od listova ružmarina a takođe su postignuti statistički značajni rezultati kada je riječ o poboljšanju kognitivnih sposobnosti.

Rad Marka Mossa i Lorraine Oliver na Univerzitetu Northumbria (Newcastle, Velika Britanija) identifikovao je sastojak ružmarina 1,8-cineole kao zaslužan za spomenute efekte.Naučnici objašnjavaju da udisanje arome, odnosno spojeva koji hlape na ljudsko tijelo utiče tako što male organske molekule ulaze u krvotok i imaju direktan uticaj na mozak djelujući na receptore u enzimskom sistemu.

Izvor: Mojezdravlje.info